4.10.2020 8:25

V sklopu projekta EUYOU po državi različni dogodki o ozaveščanju pravic državljanov EU

Ljubljana, 4. oktobra - V oktobru se bo v sklopu projekta EUYOU v lokalnih skupnostih po državi odvilo 40 lokalnih dogodkov, ki bodo mlade in vse ostale zainteresirane državljane EU ozaveščali o njihovih pravicah, mobilnosti in vključevanju v lokalne demokratične skupnosti. Dogodki se bodo prilagodili za vsako skupnost posebej, so sporočili iz mladinske mreže MaMa.

Projekt poleg mladinske mreže organizirata še Inštitut za politični menedžment in M komunikacije, pri izvedbi pa sodeluje deset mladinskih centrov.

Slednji bodo v vsaki posamezni skupnosti izvedli spoznavni dogodek, medkulturni dialog, delavnico o demokratičnih procesih participacije v lokalni skupnosti in dialog z lokalnimi odločevalci. Zaradi epidemije covida-19 bodo dogodke izvajali v kombinaciji v živo in na spletnih platformah, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prvi sklop dogodkov bo v ponedeljek v Celjskem mladinskem centru, kjer bodo ob 10. uri na spletni platformi organizirali spoznavno srečanje aktivnih EU državljanov. Dogajanje se bo nadaljevalo 16. oktobra s kulturno družabnim dogodkom.

Dogodki se bodo v oktobru zvrstili tudi v ostalih mladinskih centrih po državi, in sicer v Murski Soboti, Trbovljah, Ravnah na Koroškem, Krškem in Črnomlju. Prva dva sklopa dogodkov so po navedbi mladinske mreže sicer izvedli že ob koncu poletja, in sicer v Slovenskih Konjicah in Škofji Loki.

V novembru pa bodo organizatorji začeli drugi sklop dogodkov, in sicer z delavnico koncepta EU državljanstva in demokratičnih pravic, z demokratično participacijo v lokalni skupnosti in dialogom z lokalnimi odločevalci.

Zainteresiranim je v okviru projekta na voljo tudi spletna stran EUYOU, kjer lahko v slovenskem in angleškem jeziku najdejo informacije o svojih pravicah, ki jih imajo kot državljani Evropske unije. V digitalni svetovalni točki pa lahko postavijo tudi vprašanje.

Projekt EUYOU financira Evropska komisija, dogodki pa bodo potekali do konca leta.