Slovenski študentje zmagali v simulaciji športnega arbitražnega sodišča

Maribor, 26. septembra - Študentje prava Univerze v Mariboru so zmagali na mednarodnem tekmovanju v simulaciji arbitraže na področju športnega prava (SLAM). V finalu so bili boljši od Univerze v Beogradu, so sporočili iz zavoda Sport Lex.

SLAM ponuja možnost študentom, posebej zainteresiranim za področje športnega prava, da se preizkusijo v realnih situacijah in doživijo postopek odločanja pred arbitražo, ki odloča o najbolj perečih športnih pravnih vprašanjih.

"Tekmovanje je izredno dobro zastavljeno, saj je izpostavljena športna tematika, ki je do določene mere zanemarjena s strani pravne teorije. Študentom približa delovanje velikih institucij, kot je denimo UEFA. Obenem nam omogoči aplikacijo teorije v praksi. Omogočeno nam je bilo zagovarjanje naših stališč pred eminentnimi imeni svetovne športno-pravne prakse. Z intenzivno pripravo in s skrbnim pregledovanjem arbitražne in UEFA prakse smo uspeli prepričati arbitre s svojimi argumenti," so po zmagi o izkušnji povedali mariborski študentje.

Ideja za tovrstno mednarodno tekmovanje, namenjeno študentom, prihaja iz slovenskega zavoda za športno pravo Sport Lex. V tekmovanju je letos sodelovalo osem ekip iz petih držav. Ekipe univerz iz Maribora, Ljubljane, Beograda in Messine so se uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice in se med seboj pomerile v polfinalu, nato pa je finale odločal o končnem zmagovalcu.

"Cilj je približati športno pravo mladim, spodbujati njihovo kreativnost, razmišljanje in ponuditi priložnost za prakso pred resničnimi arbitri oziroma strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo in rešujejo primere s področja športnega prava. Obenem želimo dvigovati zavedanje o pomenu športnega prava tako v Sloveniji kot drugod," je sporočil Blaž Tomažin Bolcar, odvetnik specialist za športno pravo in predstavnik Zavoda Sport Lex.