Podjetja 26.9.2020 9:02

Družba KLS Ljubno bo za investicije namenila 14 milijonov evrov

Ljubno ob Savinji, 26. septembra - Družba KLS Ljubno, ki je specializirana za zobate obroče, je s sprejetimi ukrepi lani obvladala stroške in pridobila nekaj novih naročil. Za napredek v letošnjem letu in zagotovitev pogojev rasti in razvoja v letu 2021 načrtujejo velika investicijska vlaganja, za katere bodo namenili 14 milijonov evrov.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je razvidno iz lanskega poslovnega poročila, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je KLS Ljubno s pridobitvijo novih naročil delno omilil negativen vpliv padca naročil zaradi nižje globalne prodaje avtomobilov. Lani je bilo namreč po svetu proizvedenih 5,2 odstotka manj vozil kot leto prej.

KLS je sicer lani ustvaril 45,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko so leta 2018 znašali 44,9 milijona evrov. Čisti dobiček pa je lani nekoliko padel, in sicer za en odstotek na 10,8 milijona evrov.

Za zagotavljanje cenovne konkurenčnosti je KLS lani nižal prodajne cene. Kljub temu je bila vrednost prodaje v letu 2019 višja za 1,2 odstotka, količinsko pa za 1,4 odstotka. Podjetje je izvozilo za 42,9 milijona evrov izdelkov oz. 96,8 odstotka vrednosti vseh prodanih proizvodov, od tega 13,6 odstotka na Kitajsko.

V KLS ocenjujejo, da so imeli višje število zaposlenih, nizka rast prodaje, znižanje zalog in nižje cene negativen vpliv na skupno produktivnost družbe. Glede na leto 2018 je skupna produktivnost družbe lani padla za tri odstotke.

Podjetje je sicer lani posodobilo večje število starih proizvodnih linij ter zgradilo nove. Povečali so tudi učinkovitost in zanesljivost proizvodnih procesov. Za naložbe so lani namenili 9,4 milijona evrov.

Cilje poslovanja za letos je podjetje postavilo skladno s tržnimi razmerami na trgu avtomobilske industrije in doseženim tržnim položajem KLS na globalnem trgu. V načrtu je tako povečanje skupne učinkovitosti družbe in konkurenčnosti.

Za letošnje naložbe podjetje namenja 14 milijonov evrov, največji del teh sredstev pa bo namenilo za razvoj procesov ter nabavo strojev in tehnološke opreme. Posodobili bodo tudi obstoječe in zgradili nove proizvodne zmogljivosti, ki jih bodo potrebovali za načrtno povečanje naročil letos in v naslednjem letu. Del investicij bo namenjen tudi nakupu opreme za razvoj novega proizvodnega programa za pogon vozil.