Podjetja Startupi 24.9.2020 19:34

Letošnja najpodjetniška ideja je robot za avtomatsko dezinfekcijo prostorov

Ljubljana, 24. septembra - Letošnji zmagovalec projekta Najpodjetniška ideja je robot za avtomatsko dezinfekcijo bolnišničnih prostorov SteriPro, ki ga je razvilo celjsko podjetje UVC Solutions. Zmagovalca je s pomočjo bralcev izbrala komisija novinarjev Časnika Finance.

Bolnišnične okužbe so globalna težava, saj kot ugotavlja evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je v evropskih bolnišnicah letno 4,5 milijona tovrstnih okužb, večinoma pa se prenašajo prek bolnišničnega okolja, so zapisali na Financah.

Letošnji zmagovalec, SteriPro, prostor razkužuje z UV-žarki, kar je sicer ena izmed dveh uveljavljenih metod dezinfekcije. UV-žarki na določeni valovni dolžini močno poškodujejo DNK mikroorganizmov, da se ne morejo več razmnoževati in postanejo neškodljivi, so pojasnili.

S svojim izdelkom je podjetje po navedbah Financ letos prodrlo že v 22 evropskih držav, do konca leta pa načrtujejo širitev v še več držav.

Najpodjetniška ideja je eden prvih projektov Financ, s katerim časnik spodbuja podjetništvo in inovativnost. Letošnji izbor je že 17. po vrsti, v tem času pa so predstavili že več kot 600 različnih podjetniških idej in zgodb, so zapisali v sporočilu za javnost.