Podjetja #družba 25.9.2020 9:30

Na letošnjem festivalu Odprte hiše Slovenije izpostavljena lesena gradnja

Ljubljana, 25. septembra - Začenja se največji slovenski arhitekturno-nepremičninski festival Odprte hiše Slovenije. Na ogled bo okoli 90 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev po vsej Sloveniji, med njimi tudi 16 povsem lesenih. Festival s temo Arhitektura za prihodnje generacije javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev.

Festival poteka že 11. leto, letos pa si bo poleg izpostavljenih lesenih gradenj možno ogledati tudi pet vrhunskih lesenih interierjev in eno zunanjo ureditev - leseno učilnico na prostem ob Muri, ki je v tem času še posebej zanimiv projekt, so pri javni agenciji Spirit Slovenija zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih besedah lesena gradnja ni samo trend, temveč predstavlja okoljsko, socialno in gospodarsko priložnost. V Sloveniji tovrstna gradnja predstavlja le okoli deset odstotkov vseh gradenj, medtem ko v Skandinaviji v lesenih hišah živi kar 70 odstotkov ljudi.

"V zadnjih letih je sicer opaziti povečano zanimanje za gradnjo lesenih objektov tudi pri nas, kar je posledica večje ozaveščenosti investitorjev ter splošnega zavedanja o pomenu kakovostnega bivanja in uporabi lesa v bivalnem okolju," so zapisali.

"Vse večje zanimanje ljudi za trajnostno gradnjo, ki zagotavlja zdravo bivalno okolje in energetsko učinkovitost, pa narekuje tudi večjo potrebo po osebni izkušnji posameznika s tovrstno gradnjo ter stik s projektanti, proizvajalci in dobavitelji," je povedala vodja sektorja za spodbujanje podjetništva in tehnološkega razvoja na agenciji Spirit Slovenija Irena Meterc.

Na agenciji želijo spodbuditi leseno gradnjo individualnih hiš in javnih objektov ter predstaviti pozitivne učinke, ki jih takšna odločitev prinaša - ugodno in zdravo bivanje ter doprinos k razvoju slovenskega gospodarstva.

Tema letošnjega festivala Arhitektura za prihodnje generacije odseva prehod v novo desetletje ter spodbuja razmislek in diskusijo o tem, "kako bomo bivali v prihodnosti ter kakšen prostor bomo zapustili našim zanamcem", so še zapisali.

Festival Odprte hiše Slovenije bo potekal do nedelje. Je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v 46 mestih po vsem svetu. Nastal je po vzoru Open House London, ki ga je leta 1992 z namenom približevanja kakovostne arhitekture najširši javnosti zasnovala Victoria Thornton. Mreža oblikuje največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi, so navedli organizatorji.