Podjetja 24.9.2020 14:39

Z načrtom za višjo produktivnost do večje blaginje

Portorož, 24. septembra - Ob odprtju Managerskega kongresa v Portorožu so predstavili načrt za višjo produktivnost. Z večjo produktivnostjo bomo omogočili tudi večjo blaginjo, je poudarila predsednica Združenja Manager Medeja Lončar. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pozdravil načrt in ga označil za "biblijo gospodarskega in družbenega preporoda Slovenije".

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti je Združenje Manager pripravilo v sodelovanju z ekonomsko fakulteto ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot je na današnji novinarski konferenci pred začetkom kongresa izpostavila Lončarjeva, je osnovno sporočilo načrta, da bomo z večjo produktivnostjo omogočili tudi večjo blaginjo vseh.

Načrt predvideva konkretne ukrepe na skupno 18 različnih področjih, po besedah Lončarjeve pa bo njegova uresničitev zahtevala sodelovanje in povezovanje.

Med drugim načrt cilja na stabilen in operativen politični sistem. Za dosego tega cilja se denimo predlaga zvišanje praga za vstop v DZ, bistveno poenostavitev postopkov in ukinitev državnega sveta ter veliko zaostritev pogojev za izredne seje, interpelacije, ustavne obtožbe in za obravnavo zakonov, ki niso skladni z ustavo in finančnimi zmožnostmi države.

Za učinkovitejšo pravno državo akcijski načrt predvideva ukrepe zmanjšanja števila sodnih sporov in zadev na tiste, ki so sorazmerno in stroškovno upravičeni, ter krepitev sodne prakse in institucij, ki ponujajo alternativne poti za reševanje sporov. Prav tako predlaga bistveno zmanjšanje obsega zakonskih in podzakonskih aktov ter povečanje njihove kakovosti.

Izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič je dodala, da bo za uresničitev ukrepov iz akcijskega načrta ključno doseči širši družbeni konsenz.

Minister Počivalšek pa je načrt ocenil kot prvi resen načrt za dvig naše produktivnosti. "Dobil sem biblijo gospodarskega in družbenega preporoda Slovenije," je dodal.

Ob tem je izpostavil, da v sedanji koaliciji obstaja politična volja za to, da se lotimo ukrepov iz načrta, da pa bodo ti ukrepi temelj ne le te, ampak tudi prihodnjih vlad, saj bodo učinkovali na daljši rok.

Minister je ocenil še, da bo okrevanje gospodarstva v veliki meri odvisno od tega, kako bomo obvladovali koronsko krizo. Po njegovih besedah lahko ob poslabšanju epidemioloških razmer pride do lokalnih omejitev, ne bo pa prišlo do podobnih omejitvenih ukrepov kot ob prvem valu epidemije.

Poslovni analitik v družbi Bisnode Srečko Devjak pa je predstavil raziskavo, ki je pokazala, da se je povprečni čas preživetja slovenskega gospodarstva od spomladi ob razglasitvi epidemije covida-19 skrajšal s 151 dni za 30 odstotkov na 105 dni na pragu jeseni in morebitnega drugega vala. Gre za to, kako dolgo lahko podjetja s sredstvi na zalogi tekoče poravnavajo svoje obveznosti. Po Devjakovem mnenju so ukrepi, ki jih je medtem sprejela vlada, na splošno izboljšali finančni položaj slovenskih podjetij.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi prejemnika kongresnih nagrad. Manager leta 2020 Enzo Smrekar, sicer direktor Atlantic Droge Kolinske, priznanje razume kot potrditev dosedanjega dobrega dela in tudi obvezo za naprej. Priznanje Vključi.Vse pa je prejel direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič.