22.9.2020 7:30

V Tehniškem muzeju se začenjajo Dnevi strojništva

Bistra, 22. septembra - V Tehniškem muzeju Slovenije se danes v organizaciji ljubljanske fakultete za strojništvo začenjajo Dnevi strojništva. Na dnevih želijo učencem, dijakom ter zainteresiranim posameznikom približati možnosti in priložnosti za udejstvovanje pri ustvarjalnem in inovativnem premagovanju izzivov prihodnosti ter jim ponuditi vpogled v privlačen svet inženirskega ustvarjanja.

Bistra pri Vrhniki. Dnevi strojništva v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Foto: Fakulteta za strojništvo

Bistra pri Vrhniki.
Dnevi strojništva v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.
Foto: Fakulteta za strojništvo

Bistra pri Vrhniki. Dnevi strojništva v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Foto: Fakulteta za strojništvo

Bistra pri Vrhniki.
Dnevi strojništva v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.
Foto: Fakulteta za strojništvo

Kot zapisali organizatorji, bodo v okviru dnevov strojništva predstavili projekte, "ki so nastali kot plod dela študentov ter raziskovalcev fakultete za strojništvo".

Obiskovalci bodo lahko spoznali številne zanimivosti o laserskem merjenju in samodejnem izdelovanju zahtevnih tridimenzionalnih oblik, mobilnih robotih, brezpilotnih letalih, avtomatski diagnostiki, programiranju hidravličnih komponent, simulaciji varjenja, laserskem označevanju in mnogih drugih tehnologijah.

Tako bodo obiskovalci v predstavitvi kaotičnega nihala lahko spoznali načela, zaradi katerih je težko napovedovati vreme: "Z namenom prikaza občutljivosti na začetne pogoje bomo predstavili preprost eksperiment dvojnega nihala. Nihalo lahko poleg predvidljivega ponovljivega nihanja izkazuje zanimivo kaotično gibanje, ki je na trenutke povsem v nasprotju z našo intuicijo. Obiskovalci bodo lahko sami s preprostim spreminjanjem začetne lege nihala opazovali različne vrste gibanj, od ponavljajočega do težko napovedljivega kaotičnega, ter občudovali pojav občutljivosti na začetne pogoje."

Predstavili bodo tudi daljinsko vodena brezpilotna letala, ki so bila izdelana za študentsko tekmovanje Design/Build/Fly (Konstruiraj/Izdelaj/Leti) v ZDA v šolskih letih 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011 in 2011/2012, ter projekt Formula Student team Ljubljana, v sklopu katerega ekipa študentov ustvarja kompleksen in celovit izdelek: formulo po vzoru Formule 1, ki jo pošljejo na dirkalno stezo.

Kot so še zapisali organizatorji, je strojništvo veda, ki se ukvarja s temeljnimi in uporabnimi vidiki človeškega okolja. Inženirji strojništva pretvarjajo ideje v izdelke in z njimi soustvarjajo sodobno resničnost.

Dnevi strojništva bodo potekali do nedelje, med tednom je program pretežno namenjen najavljenim skupinam učencev od 6. do 9. razreda in dijakom, v nedeljo pa posameznim obiskovalcem, ki jih zanima svet strojništva.