#družba 20.9.2020 6:47

Bohinjski Kravji bal letos v digitalni obliki

Bohinj, 20. septembra - Letošnji, 63. Kravji bal v Bohinju bo zaradi epidemioloških razmer potekal v digitalni obliki. Kravji bal je namreč najstarejša prireditev v Bohinju, zato so se v Turističnem društvu Bohinj odločili, da tudi letos dolgoletne tradicije ne bodo prekinili in so pripravili dokumentarni film o Kravjem balu, ki bo na ogled danes.

Bohinj. Tradicionalna prireditev Kravji bal. Foto: Sašo Pipan/STA Arhiv STA

Bohinj.
Tradicionalna prireditev Kravji bal.
Foto: Sašo Pipan/STA
Arhiv STA

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju, ki je do petdesetih let prejšnjega stoletja predstavljala predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone.

Že več kot 60 let prireditev organizira Turistično društvo Bohinj. Na njej sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in za življenje na planini. Prireditev tradicionalno poteka v Ukancu, kjer so vedno poskrbeli tudi za bogat kulturni in folklorni program ter za domačo hrano in pijačo.

V najboljših letih so na prireditvi našteli skoraj 10.000 obiskovalcev, v sporočilu za javnost navaja predsednik Turistična društva Bohinj Boštjan Mencinger. Ker gre za reprezentativno prireditev Bohinj, pa jo želijo društvu želijo obdržati in negovati še naprej.

Da letos ne bi prekinili tradicije, so se v luči epidemiološke situacija odločili za virtualno oziroma digitalno izvedbo Kravjega bala. Z njegovo promocijo so začeli že avgusta s predstavitvijo kratkih video vsebin in nagradnih iger. Video vsebine so prikazovale posamezne odlomke življenja na planini, predstavitev bohinjskega sirarstva, planšarjev in majerjev ter bogato zgodovino Kravjega bala.

Danes pa se bo odvil dokumentarni film Tradicionalni Kravji bal v Bohinju, katerega ogled bo možen na Facebook dogodku 63. Kravji bal in na Facebook profilu Info center Bohinj. Hkrati bo potekal srečelov, za katerega so simbolično zbrali 63 nagrad, za katere se bodo potegovali vsi, ki bodo delili dokumentarni video na svojih FB profilih.

Dokumentarni film si bodo gledalci lahko danes ogledali tudi na lokalnih televizijskih postajah VTV Velenje, GTV Gorenjska, EVJ Zasavje, TV Slovenska Bistrica, TV Postojna, SIP TV, Savinjska TV, TV Medvode ter ATM TV Kranjska Gora.

Po letošnji virtualni izvedbi prireditve si Mencinger želi, da bi v naslednjem letu znova lahko izvedli Kravji bal tako kot v prejšnjih letih. "Oziroma ga bomo poskusili celo nadgraditi, da bo še boljši, da se bomo skupaj poveselili, pozabavali ob zaključku pašne in pa tudi glavne turistične sezone," je napovedal.