Podjetja Turizem 16.9.2020 13:33

V nastanitvah Hotela Cerkno poleti za petino več gostov

Cerkno, 16. septembra - V družbi Hotel Cerkno, ki upravlja s tamkajšnjim smučiščem, hotelom in termami, so s poletno sezono zadovoljni, saj so našteli za petino več gostov kot lani. Zaradi koronskih razmer v družbi niso odpuščali, so pa prestavili začetek načrtovane obnove hotela, je za STA povedal direktor družbe Jože Oplotnik. Zdaj upa na dobre razmere za zimsko sezono.

Cerkno.
Hotel Cerkno.
Foto: STA
Arhiv STA

"S poletno turistično sezono smo zelo zadovoljni, saj smo pridobili veliko novih gostov, ki so dodobra spoznali našo ponudbo, kot tudi okolico in to kar Cerkno in Cerkljansko tudi ponuja," je dejal Oplotnik, ki je samostojno vodenje družbe prevzel 1. aprila letos.

Na dobro poletno sezono kažejo podatki o obisku. V tromesečju od junija do konca avgusta je družba Hotel Cerkno v hotelu in apartmajih Alpska perla gostila več kot 2600 gostov, kar je za 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Gostje so opravili nekaj manj kot 8200 nočitev. To pa je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem kar za 38 odstotkov več. Gostje so povprečno bivali 3,1 noči.

Po Oplotnikovih besedah je pri njih učinek turističnih bonov bil in je še vedno zelo pozitiven, saj imajo rezervacije tudi za prihodnje mesece. "Kombinacija okrepljene, strateško usmerjene promocije in turističnih bonov je bila v našem primeru dobitna," je opisal prvi mož Hotela Cerkno, ki ga predvsem veseli, da so številni gosti, ki so pri njih bivali v poletnih mesecih, nastanitev rezervirali tudi za jesenske in zimske mesece, številni tudi brez turističnih bonov.

Letošnja poletna sezona je sicer potekala ob zaprtem kolesarskem parku, ki so ga začeli urejati leta 2015 in je obratoval dobra tri leta. Razlog so nerešena zemljiška razmerja na delu zemljišč. "Lastnik je ustno soglasje za uporabo njegovih zemljišč v letošnjem letu umaknil," je pojasnil Oplotnik. Zato so se po njegovih besedah dogovorili, da kolesarskega parka letos ne bodo uporabljali. "Ker pa do sprememb nikakor ne more priti, smo se odločili, da bomo bike park zaprli in ga tudi ne bomo več uporabljali," je pojasnil Oplotnik.

Kljub nesoglasjem pri kolesarskem parku pa zimska sezona po Oplotnikovih zagotovilih ni ogrožena. S pripravami na zimsko sezono so začeli že maja s pregledi naprav, trenutno tudi spremljajo, kako se na zimo ob okoliščinah novega koronavirusa pripravljajo v Avstriji in kaj se pripravlja za tamkajšnja smučišča. Ob tem čakajo tudi navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dobrodošlo bi bilo tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov, je dejal Oplotnik.

V družbi Hotel Cerkno upajo, da bo nova zimska sezona boljša od lanske, ko so zaradi slabih snežnih razmer in visokih temperatur ter nato tudi zaradi predčasnega zaključka sezone zaradi epidemije imeli velik izpad prihodkov. Na novo sezono se pripravljajo tudi s predprodajo smučarskih vozovnic, ki je stekla v torek.

Zaradi nastalih razmer ob epidemiji novega koronavirusa pa je družba prestavila za letos načrtovan začetek obnove hotela. Direktor in solastnik družbe Postojnska jama, ki je prek Certe lastnica družbe Hotel Cerkno, Marjan Batagelj, je namreč lani napovedal, da bodo v naslednjih petih letih v obnovo hotela vložili sedem milijonov evrov.

A so, kot je v zvezi s tem pojasnil Oplotnik, začetek prenove hotela premaknili na leto 2021, ko bodo z obnovo začeli, če bodo to dovoljevale razmere. Hotel je star 40 let, leta 2002 so s pomočjo nepovratnih sredstev države obnovili tretje nadstropje, pred dvema letoma so zaključili tudi okoli en milijon evrov vredno obnovo bazenskega dela v termah. Zdaj bi radi obnovili preostalo.

Kljub krizi zaradi koronskih razmer števila redno zaposlenih v družbi Hotel Cerkno niso zmanjševali. Trenutno imajo 55 zaposlenih, z začetkom smučarske sezone pa se to število ustrezno poveča.

Družba Hotel Cerkno po Oplotnikovih besedah posluje dobro in poravnava svoje obveznosti. Če ne bo večjih pretresov zaradi covida-19, pričakuje, da se bo dobro poslovanje nadaljevalo oz. se še izboljšalo. Poleg obnove hotela si je Oplotnik v okviru svojega vodenja družbe zastavil tudi prizadevanja za pridobitev športnih ekip, ki bi v Cerkno prihajale na športne priprave, prav tako se zavzema za nadaljnje dobro sodelovanje z lokalnim okoljem pri razvoju turizma.