#družba 16.9.2020 7:30

Spletni program za spoprijemanje s stresom na delovnem mestu Viva vabi k sodelovanju

Ljubljana, 16. septembra - Na oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabijo k sodelovanju v spletnem programu Viva, ki so ga osnovali z Inštitutom Andreja Marušiča iz Univerze na Primorskem za lažje spoprijemanje s stresom na delovnem mestu.

Italija. Utrujenost, počitek. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija.
Utrujenost, počitek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Program Viva je zasnovan na "z znanostjo podprtih psiholoških intervencijah za obvladovanje stresa, povezanega z delom". Namenjen je zaposlenim, še posebej tistim, ki se soočajo z izgorelostjo in ali težavami z odklopom od dela po zaključku formalnega delovnega časa.

Kot so zapisali, bodo udeleženci v šesttedenskem programu, ki ga bodo predvidoma začeli izvajati v začetku oktobra, pridobili znanja in spoznali praktične vaje za uspešnejše spoprijemanje s stresom na delovnem mestu in izboljšanje duševnega zdravja.

Ker se program odvija v sklopu raziskave, bodo vse prijavljene osebe prosili, da ob začetku programa, ob koncu programa in tri mesece po koncu programa izpolnijo nekoliko večji nabor vprašalnikov.

Za sodelovanje v programu je na voljo 100 prostih mest, ki se zapolnijo na podlagi prijav.

Kot so na mariborski fakulteti zapisali v sporočilu za javnost, je stres pri delu nekaj normalnega, vendar pa lahko kronična oziroma dlje časa trajajoča ali ponavljajoča se izpostavljenost stresu pri delu privede do izgorelosti.

Pandemija novega koronavirusa je še dodatno zaznamovala tako rekoč vse domene življenja, vključno z delom. Številne poklicne skupine so tako opazile vsaj oteženo izvedbo običajnih delovnih nalog, če ne celo pojava popolnoma novih delovnih obremenitev. "Za mnoge se je spremenilo tudi delovno okolje," so še zapisali.

Projekt vodi izredna profesorica in namestnica predstojnika oddelka za psihologijo na oddelku za psihologijo mariborske filozofske fakultete Sara Tement.

Več informacij je dostopnih na http://zivziv.si/vabilo-k-sodelovanju-v-programu-viva.