Podjetja 15.9.2020 9:53

Košaki prvič pod Žeraki poslovno leto zaključili z dobičkom

Maribor, 15. septembra - Mariborska Tovarna mesnih izdelkov Košaki, ki jo že nekaj let lastniško obvladuje podlehniška mesarija Žerak, je leto 2019 zaključila z 11,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za desetino nižji izkupiček manj kot leto prej. Kljub temu jim je po izgubi v zadnjih letih uspelo prvič pod novimi lastniki ustvariti 50.000 evrov dobička.

Maribor.
Mesni center podjetja Košaki.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kot je razvidno iz letnega poročila mariborskega podjetja z 80 zaposlenimi, so skoraj celotno prodajo v letu 2019 ustvarili na domačem trgu, kjer so jim prihodki upadli za 12 odstotkov. Po drugi strani so za 60 odstotkov povišali prodajo v tujino, a je ta skupaj znašala še vedno skromnega pol milijona evrov.

Boljši zaključek leta z manjšim dobičkom v družbi pripisujejo dejstvu, da pri prodaji mesnih izdelkov spreminjajo strukturo kupcev in prodanih izdelkov. Več jih namreč prodajo pod lastno blagovno znamko in po višjih cenah. Pri svežem mesu beležijo rast prodaje, širijo jo pri obstoječih kupcih, hkrati pa intenzivno pridobivajo nove.

Glede na dejavnost, ki jo opravljajo, letošnja epidemija covida-19 ni bistveno vplivala na njihovo poslovanje. Zaznali so sicer rahel upad prihodkov, ki pa naj bistveno ne bi vplival na poslovanje kot celoto, prav tako nimajo težav z likvidnostjo, so še dodali v letnem poročilu.

Za letošnje leto so v Košakih sicer načrtovali ponovno rast, predvsem na segmentu svežega mesa. Med investicijami napovedujejo energetsko obnovo klavnice in posodabljanje opreme, ker letos načrtujejo tudi večje število upokojitev, pa so napovedali tudi dodatno zaposlovanje.

Mariborska tovarna mesnih izdelkov, ki je bila pred nekaj leti kot delniška družba v večinski lasti zadrug, je imela v preteklosti kar nekaj težav s poslovanjem, čeprav so takrat ustvarili tudi za 25 milijonov evrov prihodkov. Leta 2013 je podjetje prvič pristalo v prisilni poravnavi, zgodba se je ob prihodu Žerakov ponovila leta 2017, kar je pripeljalo do nezaupanja s strani dobaviteljev.

Medtem je bila pred dvema letoma vnovična prisilna poravnava pravnomočno zaključena, zadnji obrok za poplačilo terjatev pa zapade leta 2022. Podjetje se je zavezalo, da bo v štirih letih v treh obrokih upnikom poplačalo 12 odstotkov terjatev.

Aprila letos je prišlo tudi do sprememb pri vodenju družbe, saj je bil za direktorja imenovan Svarun Udovič, dotedanji direktor Marko Žerak pa se je Antonu Žeraku pridružil na mestu prokurista.