Turizem 11.9.2020 14:09

Na pozivu za turistična vodenja porabljena vsa sredstva

Ljubljana, 11. septembra - Slovenska turistična organizacija (STO) je v torek zaključila javni poziv poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Sloveniji. Razpoložljiva sredstva so namreč porabljena, so sporočili.

Ljubljana, Park Zvezda.
Skupina na vodenem ogledu Ljubljane.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

STO je javni poziv za izvedbo storitev turističnega vodenja v vrednosti 146.000 evrov objavila konec avgusta. Do 8. septembra je prejela 53 vlog prijaviteljev, od katerih je bilo pet nepopolnih, za preostalih 48 pa so odobrena sredstva v različnih vrednostih glede na vrsto prijavitelja, do porabe celotnih finančnih sredstev.

Kot so pojasnili na STO, so prijavitelji prijavili pestre programe turističnih vodenj po vsej Sloveniji, namenjene tako domačim kot tujim gostom. Turistična vodenja se bodo izvajala od septembra do začetka decembra letos.

STO bo na podlagi tega javnega poziva financirala osnovna turistična vodenja v trajanju do dveh ur, ki jih bodo turisti s strani izbranih prijaviteljev torej prejeli brezplačno.

Na razpisu so lahko podjetniki posamezniki ali enoosebne gospodarske družbe, ki opravljajo aktivnosti turističnega vodenja kot samostojno dejavnost, lahko pridobili najmanj 500 evrov in največ 2500 evrov podpore. Gospodarske družbe ali druge pravne osebe, ki opravljajo dejavnost organizatorjev turističnih potovanj, pa so si lahko zagotovile najmanj 1000 in največ 5000 evrov.

Glavni namen javnega poziva je bil spodbujanje povpraševanje po storitvah turističnega vodenja v obliki personaliziranih in butičnih doživetjih. STO je želela z njim spodbujati zavedanje, da turistično vodenje izboljšuje kakovost doživetja na destinaciji, hkrati pa prispevati k podpori delovanja in ohranjanja oz. dviga kakovosti turističnega vodenja kot pomembnega dela ponudbe turističnih storitev.

"Turistično vodenje ne pomeni le usmerjanja turista na njegovi poti, temveč izboljšuje kakovost doživetja na destinaciji," je v izjavi za STA ob objavi razpisa poudarila direktorica STO Maja Pak. "Usposobljeni in licencirani turistični vodniki so neprecenljivi pri ustvarjanju edinstvenih, avtentičnih in personaliziranih doživetij," je podčrtala.