10.9.2020 16:36

Vinski univerzum znova izbira naj mladega slovenskega vinarja

Ljubljana, 10. septembra - Skupnost mladih ljubiteljev vina, znana pod imenom Vinski univerzum, tudi letos v sodelovanju z Lidlom pripravlja prenovljeni natečaj, ki so ga zadnjih sedem let pripravljali pod imenom Lidlov mladi vinar in bo po novem nosil naziv Mladi vinar Slovenije. Z njim želijo mladim vinarjem ponuditi priložnost, da izdelke predstavijo ljubiteljem vina.

Kot so sporočili organizatorji natečaja, bo najboljši mladi vinar tokrat izbran tudi s pomočjo glasu ljudstva, zmagovalna žlahtna kapljica pa bo umeščena na police vseh poslovalnic sodelujočega trgovca po Sloveniji. Kandidati se lahko na natečaj prijavijo do 30. oktobra, in sicer preko spletne strani mladivinar.si.

Ker je natečaj v zadnjih letih presegel svoje okvirje, se letos predstavlja v novi obliki, kot tekmovalni del dogodka Vinski univerzum, največjega vinskega festivala za mlade v Sloveniji. Letos bomo namesto šestih izbrali kar devet finalistov, pri izbiri zmagovalca pa bodo prvič imeli besedo tudi slovenski ljubitelji vin, saj bodo lahko h končnemu rezultatu prispevali z glasovanjem.

Namen natečaja je mladim slovenskim vinarjem do 35 let ponuditi priložnost, da svoje samostojno pridelano vino predstavijo strokovni komisiji, obiskovalcem vinskih festivalov in nenazadnje celotni Sloveniji, kot del vinske ponudbe Lidla.

"Večja prepletenost z natečajem se nam zdi povsem naravna, v letošnji izvedbi pa bo tako Vinski univerzum pridobil tekmovalni značaj. Natečaj predstavlja enkratno priložnost in izkušnjo za mlade vinarje, da se preizkusijo v konkurenci s svojimi bodočimi kolegi, s katerimi bodo v prihodnosti nadaljevali slovensko vinarsko tradicijo, je dejal organizator dogodka Rado Stojanović.

Kot ob tem dodajajo v Lidlu, ki v sklopu svoje družbeno odgovorne pobude Ustvarimo boljši svet že skoraj desetletje podpira mlade slovenske vinarje, se bo absolutni zmagovalec natečaja za eno leto pridružil več kot 50 slovenskim vinom, ki so na njihovih prodajnih policah v Sloveniji na voljo v redni ponudbi.

Udeleženci natečaja lahko svoja vina prijavijo v kategoriji rdečih, belih in penečih vin. V vsaki kategoriji bo strokovna komisija izbrala tri finaliste in zmagovalca kategorije, ki postane superfinalist. Izmed treh superfinalistov bo nato izbran absolutni zmagovalec natečaja in sicer v kombinaciji glasov strokovne komisije in javnosti.

Absolutni zmagovalec, ki si bo lahko nadel lento Mladi vinar Slovenije 2020, bo znan 16. decembra na Vinskem univerzumu.