Podjetja 29.8.2020 8:29

Podravju milijon evrov evropskega denarja za podjetniške izzive

Maribor, 29. avgusta - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala sklep o evropskem sofinanciranju projekta Podjetno nad izzive PONI Podravje, ki ga bo izvajala Mariborska razvojna agencija (MRA). Kot so sporočili iz omenjene vladne službe, bo Evropski sklad za regionalni razvoj za 1,4 milijona evrov vreden projekt prispeval dober milijon evrov.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gre za zadnjega od osmih projektov v okviru celovitega projekta Podjetno nad izzive, ki ga bodo sicer izvajali na območju vse Slovenije. Njegov namen je podjetniško usposabljanje oseb, ki želijo uresničiti podjetniško idejo.

Glavni cilj projekta je ustanovitev novih podjetij, ki jih bodo preko podjetniškega usposabljanja odprle osebe s podjetniško idejo. Za spodbuditev podjetniške aktivnosti in uspešen razvoj poslovnih idej je namreč v prvi fazi potrebna vsebinska podpora, ki bo udeležencem na voljo s strani notranjih in zunanjih mentorjev, zunanjih strokovnjakov in podjetnikov.

Kot pojasnjujejo na Mariborski razvojni agenciji, projekt ponuja vsebinsko podporne aktivnosti, s katerimi bodo udeležencev zagotovili štirimesečno zaposlitev in podporno podjetniško okolje, v katerem lahko uspešno razvijejo in uresničijo lastne poslovne ideje.

Program usposabljanja jim bo omogočil razvoj poslovne ideje ter izdelavo poslovnega modela in poslovnega načrta, hkrati pa jih bo celostno seznanil z vsemi pomembnimi področji v podjetništvu. Ob tem jim bodo preko projekta omogočili uporabo fizične infrastrukture po principu coworkinga.

Udeleženci se bodo v program vključevali na podlagi javnih pozivov, ki bodo objavljeni predvidoma vsake štiri mesece. Izbrani kandidati se bodo zaposlili pri izvajalcu programa, nato pa po zaključku programa in pripravi poslovnega načrta ustanovili lastno podjetje.

Projekt sicer izvajajo tudi v obalno-kraški, osrednjeslovenski, gorenjski, koroški, pomurski, posavski, savinjski in zasavski regiji ter v jugovzhodni Sloveniji, na območju Podravja pa bodo program ob MRA izvajali še v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj ter Razvojni agenciji Slovenske gorice.