Expo 2020 23.8.2020 9:14

Slovenski paviljon za Expo 2020 predvidoma zgrajen do septembra

Ljubljana, 23. avgusta - Čeprav so dubajski organizatorji Expo 2020 zaradi pandemije covida-19 prestavili na oktober 2021, se priprave nadaljujejo. Dela na gradbišču so se sicer upočasnila, a bo slovenski paviljon predvidoma zgrajen do septembra letos, sledilo bo opremljanje, navaja poročilo generalnega komisarja Slovenije za Expo 2020 Dubaj.

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT Arhiv STA

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT
Arhiv STA

Expo bi moral v Dubaju po prvih načrtih potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. A so ga zaradi novega koronavirusa in težav, povezanih z njim, organizatorji prestavili za leto dni. Tako bo svetovna razstava v Dubaju potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

Slovenija bo na razstavi postavila lasten paviljon, s katerim se bo predstavila v vsebinskem sklopu trajnosti. Kot je v poročilu, s katerim se je ta teden seznanila vlada, zapisal slovenski generalni komisar za Expo 2020 Robert Drobnič, se gradnja paviljona nadaljuje.

Gradbeno dovoljenje za postavitev paviljona je bilo sicer izdano januarja letos, gradnja pa se je pričela februarja. Do junija je bila postavljena konstrukcija paviljona, nato pa so se izvajale strojne in elektro instalacije, nosilne konstrukcije predelnih montažnih sten in spuščenih stropov, toplotna izolacija objekta ter hidroizolacija.

"Pandemija covida-19 je vplivala na to, da so se dela na gradbišču za vse države udeleženke upočasnila. Paviljon bo tako zgrajen predvidoma do septembra 2020, temu bo sledilo opremljanje paviljona in ostale predvidene aktivnosti," je zapisal Drobnič.

Skupno bo sicer Slovenija v predstavitev na Expu 2020 predvidoma vložila 10,4 milijona evrov. Vlada bo morala zaradi prestavitve projekta za leto dni spremeniti načrt razvojnih programov in načrtovati sredstva za izvajanje projekta tudi v 2022.

"V kolikšni meri bodo predvidene prilagoditve zaradi pandemije covida-19, z namenom zagotovitve varnosti in ohranitve zdravja, vplivale na predvidene stroške projekta, še ni mogoče oceniti, dokler ne prejmemo nadaljnjih natančnejših informacij s strani organizatorja," je navedel Drobnič.

Vsekakor pa prestavitev svetovne razstave za eno leto za vse države z lastnim paviljonom pomeni dodatno finančno breme, je poudaril generalni komisar. "Prvič, zaradi omejitev pri sami gradnji, ki so posledica pandemije covida-19. Drugič, zaradi enoletnega zamika in posledično povezanimi dodatnimi stroški vzdrževanja paviljona, kjer se bo največji dodatni strošek nanašal na vzdrževanje zelene fasade. Tretjič, zaradi 10 dodatnih dni pri upravljanju paviljona in programskih vsebin," je naštel.

Slovenija bo sicer skušala slediti začrtanemu finančnemu načrtu. Iz proračuna je bilo iz posebne postavke Expo 2020 do konca junija izplačanih 1,4 milijona evrov.