Podjetja 18.8.2020 14:47

Konzorcij vinarjev Vipavske doline na trgovskih policah s skupnim vinom

Dornberk, 18. avgusta - Konzorcij vinarjev Vipavske doline na trgovskih policah že ponuja vina pod skupno blagovno znamko ter skupno mešano vino Krog. V konzorciju je 11 vinarjev iz Dornberka in štirje iz Branika. Trenutno pripravljajo spletno stran in promocijsko gradivo.

Dornberk, kmetija Barkola. Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola.
Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola. Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola.
Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola. Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina. Vina blagovne znamke konzorcija. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola.
Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina.
Vina blagovne znamke konzorcija.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola. Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola.
Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola. Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina. Nalepke za oznako kvalitete vin. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola.
Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina.
Nalepke za oznako kvalitete vin.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola. Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina. Predsednik konzorcija Anton Harej in vinski strokovnjak Klemen Lisjak. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dornberk, kmetija Barkola.
Predstavitev Konzorcija vinarjev Vipavska dolina.
Predsednik konzorcija Anton Harej in vinski strokovnjak Klemen Lisjak.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Vinarji iz Dornberka in Branika so se o sodelovanju pogovarjali že leta 2015, zamisel pa dodelali do leta 2017, ko so pripravili prvi projekt Enotur. Slednji je leto pozneje dobil podporo in sofinanciranje evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru LAS, v katerem sodelujejo kot eden izmed partnerjev, vodilno vlogo pa ima Kmetijski inštitut Slovenije, so povedali na današnji predstavitvi konzorcija v Dornberku.

Prva faza projekta je bila ustanovitev samega konzorcija ter potrditev pravilnika o pridelavi in predelavi grozdja za posebno zaščito oznake porekla in blagovne znamke, spremljanje pridelave v vinogradih na terenu ter analize grozdja in vina.

V drugi fazi projekta, ki poteka, bodo pripravili posebno spletno stran in promocijsko gradivo. Pod posebno blagovno znamko bodo tržili vina posebne kakovosti iz izbranih vinogradov na terasah ali gričih, kjer je pridelava grozdja zaradi terena še posebej zahtevna in v celoti poteka le ročno.

"Pobuda za sodelovanje je prišla od spodaj navzgor, od samih vinarjev za skupen nastop na sejmih, na različnih dogodkih. Ponujali so se tudi različni evropski razpisi, ki so vabili k sodelovanju. Končno pa smo vinarji v Vipavski dolini čutili to pomanjkanje sodelovanja, v sodelovanje so vabili tudi primeri dobrih praks vinarjev iz Goriških Brd in Krasa," je povedal predsednik konzorcija Anton Harej.

Za namen nadzora vinogradov je bila ustanovljena tudi posebna komisija. Mojca Mavrič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica je kot članica te komisije povedala, da se vinogradniki zelo držijo sprejetih pravil v okviru konzorcija, zato jim bolj kot pripombe namenjajo priporočila za boljšo pridelavo grozdja.

Sodelovanje podpira tudi novogoriška občina, ki vidi v njem tudi priložnost na področju turizma, je na današnji predstavitvi poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič.

Nekateri vinarji po Sloveniji imeli v času epidemije covida-19 velike težave pri prodaji vina, člani konzorcija pa so iskali nove poti prodaje. Tako njihove vinske kleti niso tako polne, da bi s strahom pričakovali letošnjo trgatev, ki bo po besedah vinarjev dobra, tako v kvaliteti kot tudi količini grozdja.

Mavričeva je ob tem še poudarila, da je grozdje letošnjega letnika zdravo in s primernim odstotkom kislin in sladkorja.