#družba 3.8.2020 13:27

Akos zbira pripombe pred dražbo frekvenc za mobilne storitve

Ljubljana, 3. avgusta - Akos danes objavlja informativni memorandum za javni razpis z javno dražbo frekvenc za mobilne storitve, namenjene tudi uvajanju komercialne rabe mobilne tehnologije 5G. Dražbo je pričakovati januarja ali februarja prihodnje leto, vendar bi lahko obsežnejše pripombe na memorandum časovnico podaljšale.

Ljubljana. Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Memorandum se nanaša na dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom v radiofrekvenčnih pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Frekvenčne pasove 700 MHz FDD, 3600 MHz in 26 GHz je Evropska komisija predvidela kot pionirske pasove za uvajanje tehnologije 5G. Prav tako so za frekvenčni pas 1500 MHz SDL predpisani zavezujoči roki v dokumentih EU, pojasnjujejo na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).

V naboru frekvenc so tudi ostali razpoložljivi pasovi (700 MHz SDL in 2300 MHz), ki jih namerava agencija na javni razpis vključiti zaradi njihove komplementarnosti z določenimi prej naštetimi pasovi. Za frekvence v pasu 2100 MHz pa se septembra 2021 izteče veljavnost odločb, zato jih je treba ponovno podeliti in s tem zagotoviti stabilno okolje za operaterje, ki te frekvence potrebujejo.

Vsi frekvenčni pasovi bodo namenjeni zagotavljanju javnih mobilnih storitev in bodo tehnološko nevtralni, kar pomeni, da se bodo operaterji sami odločili, za katere mobilne tehnologije jih bodo uporabili. Hkratna ponudba vsega razpoložljivega spektra bo ponudnikom omogočila, da si zagotovijo ustrezen nabor frekvenc, in izključila njihovo negotovost glede pridobivanja dodatnega spektra v kasnejših ločenih postopkih dodeljevanja frekvenc, pojasnjujejo na Akosu.

V osnutku memoranduma je za operaterje predvidenih več obveznosti. Med drugim bodo morali v roku enega leta od razpoložljivosti posameznega radiofrekvenčnega pasu začeti uporabljati te frekvence in ponujati storitve končnim uporabnikom na teh frekvencah v vsaj enem večjem mestu. V petih letih od razpoložljivosti posameznega radiofrekvečnega pasu pa bodo morali uporabljati vse frekvence v celotnem pridobljenem radiofrekvenčnem pasu in ponujati storitve končnim uporabnikom na vseh teh frekvencah vsaj v vseh večjih mestih.

Za spekter v pasu 700 MHz FDD so predvidene še dodatne obveznosti. Tako bodo morali vsi operaterji pokriti 99 odstotkov avtocest in hitrih cest ter prebivalstva Slovenije, vsaj 60 odstotkov glavnih in regionalnih cest prvega in drugega reda ter vsaj 60 odstotkov železniških prog s potniškim prometom v uporabi (pokrivanje znotraj vlakov bo v pristojnosti upravljavca vlakov).

Pogoji so predvideni tudi glede prenosne hitrosti. Operaterji, ki bodo imeli manj kot dvakrat 30 MHz spektra pod 1 GHz, bodo morali zagotoviti bitne hitrosti z uporabniško izkušnjo najmanj 10 Mb/s od bazne postaje do mobilnega uporabniškega terminala in 2 Mb/s od uporabniškega terminala do bazne postaje z možnostjo uporabe frekvenc iz vseh dodeljenih radiofrekvenčnih pasov.

Operaterji, ki bodo imeli vsaj dvakrat 30 MHz spektra pod 1 GHz, pa bodo morali zagotoviti bitne hitrosti z uporabniško izkušnjo najmanj 30 Mb/s od bazne postaje do mobilnega uporabniškega terminala in 3 Mb/s od uporabniškega terminala do bazne postaje.

Izkušnje iz tujine kažejo, da lahko večji operaterji na takšnih dražbah brez vgrajenih varoval izrinejo manjše, zato namerava Akos uporabiti t. i. spektralne kape. Gre za določitev največje količine spektra, s katero lahko razpolaga posamezen operater. Spektralne kape se bodo predvidoma uporabljale tudi v primeru prenosa radijskih frekvenc ali njihove oddaje v najem.

Osnutek memoranduma predvideva tudi, da bodo morali operaterji pri izbiri dobaviteljev izvesti oceno tveganja posameznega dobavitelja, v katero bodo vključili vsa relevantna tveganja, povezana z lastništvom, dobavo, kakovostjo, transparentnostjo inženirskih praks in varnostnih kontrol ter neprekinjenim poslovanjem, upoštevati pa bodo morali tudi morebitne nacionalno-varnostne usmeritve vlade.

Izklicne cene za dražbo medtem še niso določene. Kakšne izklicne cene so optimalne za posamezne frekvenčne pasove, Akos v sodelovanju z zunanjimi svetovalci še ugotavlja, jih bo pa morala pred objavo razpisa potrditi vlada.