Podjetja 31.7.2020 12:08

Na ljubljansko letališče se je vrnil Easyjet

Brnik, 31. julija - Na ljubljansko letališče se je po več kot štirih mesecih prekinitve prometa zaradi epidemije covida-19 vrnil nizkostroškovni letalski prevoznik Easyjet. V Fraportu Slovenija pričakujejo, da se bo v Ljubljano vrnilo še vsaj šest prevoznikov. V soboto se vzpostavlja linija z Varšavo, Brussels Airlines pa bo lete v Bruselj obnovil septembra.

Brnik.
Easyjetovo letalo na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Easyjet je osmi redni letalski prevoznik, ki po epidemiji novega koronavirusa znova vzpostavlja lete na Brnik. V nedeljo je ponovno vzpostavil lete v Berlin, kamor bo do konca poletne sezone predvidoma letel enkrat tedensko, danes popoldne pričakujejo prvi let z londonskega letališča Gatwick, so sporočili iz Fraporta, ki upravlja z ljubljanskim letališčem.

Easyjet sicer letov v britansko prestolnico avgusta ne načrtuje, bo pa z letenjem po trenutnih napovedih nadaljeval 4. septembra in od takrat dalje ponujal dva leta tedensko, vsak ponedeljek in petek. Z oktobrom naj bi dodal še dnevne lete na londonski Luton ali Stansted.

Na največje londonsko letališče Heathrow pa naj bi septembra lete ponudil British Airways. Septembra na letališču Jožeta Pučnika pričakujejo še Brussels Airlines z leti v Bruselj, Windrose z leti v Kijev in enega od izraelskih prevoznikov z leti v Tel Aviv.

Na ploščadi ljubljanskega letališča bodo sicer v soboto, na prvi avgustovski dan, ponovno pozdravili prevoznika Lot Polish Airlines z leti v Varšavo. Sredi avgusta naj bi Aeroflot znova vzpostavil povezavo z Moskvo.

Vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja je z vračanjem prometa glede na trenutne razmere zadovoljen, a hkrati opozarja na nujno potrebno pomoč države za povrnitev dobre povezljivosti Slovenije s svetom.

"Letalski panogi je zdravstvena kriza prizadela hud udarec. Veseli smo, da se je kljub težkim razmeram na ljubljansko letališče vrnilo že osem rednih letalskih prevoznikov. Ohranitev trenutnih povezav in obnovitev preostalih bo zaradi nadaljevanja negotovih razmer z zdravstveno sliko v svetu in s tem povečano previdnostjo in selektivnostjo prevoznikov za nastope na trgih, zahteven izziv," je dejal.

Krašnja upa, da bo država po zgledu drugih evropskih članic s sredstvi za promocijo Slovenije na ključnih trgih pomagala povrniti mrežo letalskih povezav, ki je bila domačim in tujim potnikom na voljo pred epidemijo. "Takšna spodbuda bi bila ključna za okrevanje slovenske turistične panoge in gospodarstva nasploh," je dodal.

Trenutno iz Ljubljane letalske povezave zagotavljajo Air Serbia (sedemkrat tedensko v Beograd), Montenegro Airlines (petkrat tedensko v Podgorico), Lufthansa (12-krat tedensko v Frankfurt), Wizz Air (dvakrat tedensko na belgijski Charleroi), Transavia (dvakrat tedensko v Amsterdam), Air France (dnevno v Pariz) in Turkish Airlines (trikrat tedensko v Istanbul).

Julija so se na ljubljanskem letališču vzpostavili čarterski leti, in sicer v hrvaški Dubrovnik in na grške otoke. "V vrhuncu poletja z ljubljanskega letališča skoraj vsak dan na pot pospremimo tudi potnike, ki se s čarterskimi leti odpravljajo na počitnice na Hrvaško ali v Grčijo," so zapisali v Fraportu.

V organizaciji slovenskih turističnih posrednikov so namreč iz Ljubljane na voljo leti s čarterskim prevoznikom Trade Air v Dubrovnik in na 10 grških otokov, z Aegean Airlines na Krf, Lefkado, Rodos in Karpatos ter s Croatia Airlines v Dubrovnik. Slovenski letalski portal Sierra5 sicer poroča, da so bili četrtkovi čarterski leti Croatie Airlines po treh letih med Ljubljano in Dubrovnikom zaradi premajhnega števila potnikov odpovedani.