#družba 30.7.2020 17:35

Konzorcij slovenskih mestnih občin sprejet na Izziv 100 inteligentnih mest

Celje, 30. julija - Konzorcij vseh 11 slovenskih mestnih občin je bil izbran za sodelovanje v projektu Evropske komisije Izziv 100 inteligentnih mest, so sporočili iz celjske občine. Cilj iniciative je vzpostaviti mrežo 100 inovativnih in pametnih mest, ki sodelujejo pri raziskovanju novih tehnologij in imajo cilj izboljšati kakovost življenja in dela v mestu.

Konzorcij bo z delom začel septembra, aktivnosti pa se bodo izvajale 30 mesecev, so zapisali na Mestni občini Celje. Do sedaj je v program vključenih 42 mest. "Z inovativnimi rešitvami bodo sodelujoča mesta, tudi Celje, postala pametnejša pri naslavljanju in reševanju urbanih težav. Prejeli bomo strokovno podporo za razvoj in izvajanje strategij, da bi dosegli omenjene cilje," so dodali v sporočilu za javnost.

Vodilna tema je sicer eUprava in digitaliziranje javnih storitev. Vsaka od sodelujočih občin po navedbah celjske na tem področju dela že nekaj časa, cilj tega projekta pa je povezovanje, izmenjava znanja in izkušenj in vzpostavitev skupne platforme. Na vodilno temo se navezujeta področje pametne in trajnostne mobilnosti ter inovativno izobraževanje in usposabljanje.

Ključni rezultat projekta bo strategija digitalnega prehoda v inteligentnih mestnih občinah Slovenije (SiMOS). Dodatno bo posamezna mestna občina pripravila akcijski načrt za eno ali več drugih ponujenih tem po lastni izbiri, pri čemer si bodo mestne občine izmenjevale izkušnje in dobre prakse, so sporočilo sklenili na občini Celje.