#družba 29.7.2020 14:59

Konec avgusta dnevi odprtih vrat kmetij

Ljubljana, 29. julija - Kmetijsko ministrstvo zadnji teden avgusta organizira dneve odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov. Njihov namen je spodbuditi neposreden stik prebivalstva s podeželjem, zainteresirane kmetije pa se lahko za sodelovanje prijavijo do 10. avgusta.

Ljubljana Krave v hlevu. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana
Krave v hlevu.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Številne kmetije in nosilci projektov so že odprti za javnost. S skupno kampanjo, ki bi jo organizirali kot teden odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov, pa želijo na ministrstvu pomagati kmetijam pri promociji.

Kmetije in nosilce podeželskih projektov tako vabijo, da se prijavijo k skupnemu nastopu na dnevih odprtih vrat slovenskih kmetij. Ti bodo potekali med 22. in 30. avgustom, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so pojasnili, se zavedajo pomena lokalne pridelave hrane, ohranjanja podeželske krajine, preživljanja aktivnega prostega časa in dopustov na podeželju. Za to pa so v prvi vrsti zaslužni tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom in s pridelavo oziroma predelavo slovenske hrane, so dodali.

Prebivalce pa želijo s projektom spodbuditi, da preko neposrednega stika vidijo in okusijo posebnost in drugačnost podeželja.

Promocija bo vezana na program razvoja podeželja 2014-2020, sodelujejo pa lahko vsi upravičenci do teh sredstev. V okviru dogodka bodo lahko predstavili svoje dejavnosti in izpeljane naložbe, organizirali degustacije, oglede, delavnice ali pohode, prav tako bodo lahko izpostavili možnost koriščenja turističnih bonov pri njih.

Zainteresirani za sodelovanje se lahko prijavijo tako, da izpolnijo obrazec, ki je dostopen na spletnih straneh ministrstva, ter ga pošljejo na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si. Prijave bodo zbirali do 10. avgusta.