Podjetja 29.7.2020 14:32

Slovenija obeležuje 25 let članstva v WTO

Ljubljana/Ženeva, 29. julija - V četrtek bo minilo 25 let od pridružitve Slovenije Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Slovenija po besedah glavnega ekonomista pri GZS Bojana Ivanca sodi v skupino držav, ki ji je članstvo najbolj koristilo. Poleg zvišanja BDP ji je med drugim prineslo višjo bonitetno oceno in večje prilive tujih neposrednih investicij.

Švica, Ženeva. Svetovna trgovinska organizacija (WTO). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švica, Ženeva.
Svetovna trgovinska organizacija (WTO).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

WTO je medvladna organizacija, pristojna za multilateralna pravila, po katerih poteka trgovina med njenimi članicami. Ustanovljena je bila z Marakeškim sporazumom v okviru urugvajskega kroga trgovinskih pogajanj 1. januarja 1995.

Kot je za STA dejal glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Ivanc, je to ena prvih mednarodnih organizacij, ki se jim je pridružila samostojna Slovenija. "S tem je naša država jasno pokazala, da sprejema pravila igre mednarodne trgovine. Glede na tradicionalno izvozno usmerjenost naše države alternative tudi nikoli ni bilo," je ocenil.

Temeljne funkcije WTO so vloga foruma za multilateralna medvladna pogajanja za zmanjševanje ovir v trgovini in zagotavljanje sistema pravil, ki urejajo mednarodno trgovino. Omogoča tudi reševanje trgovinskih sporov med njenimi članicami na podlagi multilateralnega mehanizma za poravnavo sporov ter skrbi za transparentnost in nadzira trgovinske politike članic na podlagi rednih revizij.

Po raziskavi nemške fundacije Bertelsmann je članstvo v WTO državam v povprečju prineslo 4,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar v skupnem seštevku pomeni 855 milijard dolarjev (730 milijard evrov).

Slovenija po Ivančevih besedah sodi v skupino držav, ki jim je članstvo najbolj koristilo. Slovenski BDP je zaradi članstva višji za pet odstotkov, je poudaril. "Dokazano je bilo tudi, da se z vključitvijo države v WTO izboljša njena bonitetna ocena, kar omogoča ugodnejše zadolževanje. Članstvo v WTO spodbuja tudi prilive tujih neposrednih investicij," je dodal.

V zadnjem času so se sicer okrepile kritike WTO, pri čemer so najglasnejše ZDA pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa. Ta organizaciji med drugim očita neenakopravno in nepošteno obravnavo držav ter poziva k reformam njenega delovanja. Večkrat je tudi zagrozil, da bodo ZDA iz organizacije izstopile.

Te grožnje sicer še ni uresničil, so pa ZDA blokirale imenovanje novih članov pritožbenega organa WTO, kar je ohromilo delovanje organa in oslabilo celotni sistem za reševanje sporov. Razpad tega mehanizma ogroža samo bistvo WTO. Vse od uvedbe ameriške blokade je slišati opozorila, da je WTO zdaj le "brezzobi tiger" in da je na kocki temeljna ideja o mednarodnem sistemu trgovine, ki temelji na skupnih pravilih.

Po Ivančevih besedah se učinkovitost WTO zmanjšuje od leta 2001, saj se je članstvo povečalo na več kot 160 držav, ki imajo različne in legitimne interese. "Vzpostavitev globalnih verig vrednosti in sodobne tehnologije niso bile naslovljene s spremembami v pravnem redu mednarodne trgovine. Posledično so se države zatekale k bilateralnim sporazumom ali drugim regionalnim blokom, kot so sporazum Nafta, EU in Evropsko združenje za prosto trgovino," je dejal.

Dejanski izstop iz ZDA se mu sicer ne zdi verjeten. Kot je dejal, bi ZDA z umikom namreč tudi omogočile krepitev vloge Kitajske pri določanju pravil v svetovni trgovini.