Podjetja 28.7.2020 19:20

Eles z najboljšima projektoma s področja pametnih omrežij

Ljubljana, 28. julija - Operater slovenskega prenosnega omrežja Eles je prejel dve nagradi Mednarodnega združenja pametnih omrežij ISGAN za odličnost na področju inovacij, integracij in preobrazbe sistemov pametnih omrežij. Kot najboljši projekt v letu 2020 so prepoznali projekt demonstracije pametnih omrežij in skupnosti Nedo, drugo nagrado je osvojil projekt FutureFlow.

Dol pri Ljubljani.
Logotip družbe ELES.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Eles se je za vključitev v projekt Nedo odločil konec leta 2015, ko so japonski partnerji zaradi neodzivnosti slovenske strani že skorajda opustili idejo o izvedbi projekta v Sloveniji. "Tako se projekt odvija na številnih lokacijah po Sloveniji, vanj pa so vključeni tudi številni slovenski deležniki".

Z integriranimi in centralno vodenimi rešitvami v oblaku, ki jih uvajajo v okviru projekta Nedo, bodo lahko bolje izkoristili obstoječe omrežje, odjemalci bodo dobili višjo kakovost dobave električne energije ter možnost aktivnega delovanja na trgih z električno energijo in sistemskimi storitvami.

Projekt FutureFlow pa so zasnovali strokovnjaki iz Elesa, ki so definirali vsebino projekta, s katero so naslovili najbolj aktualne probleme v povezavi z integracijo trgov in obratovanjem sistema ter raziskovalni projekt usmerili v reševanje omrežnih kodeksov. Eles je za tem sestavil tudi konzorcij mednarodnih partnerjev in oddal prijavo za sofinanciranje projekta v okviru programa Obzorje 2020.

Projekt FutureFlow je po njihovih navedbah postal največji raziskovalni projekt, ki se je financiral iz programa Obzorje 2020 in bil voden s strani slovenske družbe. Projekt se je pod Elesovim vodstvom zaključil decembra, od drugih sorodnih evropskih projektov pa se razlikuje po tem, "da so s partnerji v projekt uspeli vključiti podjetja in male enote za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije ter s pilotnimi testi v realnem času dokazali, da so te enote lahko zanesljiv vir fleksibilnosti, ki lahko pomaga sistemskim operaterjem zagotavljati ravnovesje v elektroenergetskem sistemu in s tem zanesljivo oskrbo z električno energij".

V Elesu so izpostavili, da se je prvič v zgodovini podeljevanja te nagrade zgodilo, da je ena družba prejela kar dve nagradi. Direktor Elesa Aleksander Mervar je poudaril, da projektov ne bi mogli izvesti brez partnerjev v obeh konzorcijih.