Podjetja 28.7.2020 16:25

Tehnološka rešitev STA med najboljšimi evropskimi inovacijami

Ljubljana, 28. julija - Evropska komisija je na seznam odličnih evropskih inovacij uvrstila tudi napredno tehnološko rešitev za sledenje člankom, ki jo je Slovenska tiskovna agencija (STA) razvila v okviru evropskega projekta Renoir. Gre za seznam, ki deluje v okviru platforme Innovation Radar in na katerega komisija uvrsti najboljše inovacije, razvite v okviru projektov, sofinanciranih s strani EU.

Ljubljana. Spletna aplikacija za strojno sledenje člankom in zaznavo novih zgodb NewsMapper, ki je nastala pod okriljem STA. Foto: STA

Ljubljana.
Spletna aplikacija za strojno sledenje člankom in zaznavo novih zgodb NewsMapper, ki je nastala pod okriljem STA.
Foto: STA

Platforma Innovation Radar, ki je dosegljiva na spletnem naslovu https://www.innoradar.eu/, vsebuje okrog 3600 najboljših inovacij, katerih odličnost in potencial so zaznali neodvisni strokovnjaki. Cilj je evropski javnosti predstaviti tehnološke in znanstvene dosežke, ki nastajajo s pomočjo evropskih sredstev, obenem pa avtorjem inovacij olajšati delo pri iskanju novih priložnosti oziroma partnerjev.

STA je v okviru inovacijsko-raziskovalnega projekta Renoir, ki je bil sofinanciran v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020, v sodelovanju s partnerji iz znanstvene sfere razvila prototipno rešitev za sledenje člankom.

Omenjeno prototipno rešitev je nato ločeno nadgradila v samostojno delujočo spletno aplikacijo, poimenovano NewsMapper, ki se nahaja na spletnem naslovu https://newsmapper.sta.si/. Aplikacija temelji na tehnologijah umetne inteligence in omogoča vrsto funkcionalnosti, kot sta med drugim strojno sledenje uporabi člankov na spletu ter zgodnje zaznavanje novih aktualnih zgodb, oboje v realnem času.

NewsMapper, s katerim STA cilja tudi na tuje trge, olajšuje delo tako novinarjem in urednikom kot prodajnim oddelkom medijev, obenem pa tudi poslovnim uporabnikom iz nemedijskih panog, ki jih zanima gibanje njihovih sporočil v medijskem prostoru ter s tem povezane napredne analize.