Podjetja 26.7.2020 9:47

Koronavirus spodbudil povpraševanje po izdelkih Tika Kobarid

Kobarid, 26. julija - Proizvajalec medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo Tik Kobarid je na poti do še enega uspešnega leta. Potem ko so zadnjih nekaj let prihodki stalno rasli, so bili v letošnjem prvem polletju že devet odstotkov nad načrtovanimi. Povpraševanje po njihovih izdelkih je močno spodbudil izbruh koronavirusa.

Kobarid.
Podjetje Tik Kobarid.
Foto: STA
Arhiv STA

Lani je Tik ustvaril 6,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot leta 2018 in 28 odstotkov več kot pred petimi leti. Porasel je tudi delež izvoza, in sicer je družba s prodajo na tujih trgih ustvarila že 86 odstotkov vseh prihodkov, je razvidno iz letnega poročila za leto 2019, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Uspešno poslovanje se nadaljuje tudi letos. "V teh 'čudnih časih' se lahko pohvalimo, da je naše poslovanje v prvem polletju nad pričakovanji," je sporočila direktorica Tika Petra Borovinšek. V prvih šestih mesecih letos so bili prihodki od prodaje za devet odstotkov višji od načrtovanih in Borovinškova pričakuje, da bodo leto zaključili nad pričakovanji.

Podjetje Tik Kobarid je bilo ustanovljeno leta 1951 kot tovarna igel za šivalne stroje. Že nekaj let pozneje so začeli izdelovati tudi injekcijske igle, konec 70. let prejšnjega stoletja pa začeli širiti proizvodnjo še na vrsto drugih medicinskih izdelkov za enkratno uporabo.

Ob osamosvojitvi Slovenije je podjetje ostalo brez tradicionalnega trga bivše Jugoslavije in se znašlo v hudih težavah in konec leta 1997 ga je od Slovenske razvojne družbe kupila cerkljanska družba Certa. Ta se je konec lanskega leta preimenovala v Larix invest in je danes njegova edina lastnica. Njen največji lastnik je medtem podjetje Postojnska jama Marjana Batagelja.

V Tiku se zavedajo, da si danes učinkovitega delovanja proizvodnje medicinskih pripomočkov ni mogoče predstavljati brez kontroliranega okolja, v katerem potekajo vse ključne proizvodne operacije. Zato so sredi julija v uporabo sprostili nov čisti prostor, s katerim so zmogljivosti proizvodnje v čistih prostorih povečali za več kot 40 odstotkov, skupaj na 1500 kvadratnih metrov.

Letošnji julij je bil sicer za kobariško družbo s 159 zaposlenimi investicijsko še posebej intenziven, saj so poleg novega čistega prostora uspešno aktivirali tudi novo, dodatno linijo za omakanje katetrov. S tem so zaključili še eno od investicij v svoj strateški program urologije in tako zaokrožili dveletni investicijski cikel v skupni vrednosti dva milijona evrov.

Kupci družbe, ki je marca lani opustila proizvodnjo nemedicinskih proizvodov in se tako osredotoča izključno na proizvodnjo in prodajo medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo, so predvsem distributerji z medicinsko opremo iz Evrope, pa tudi iz Turčije in z Balkana. V strukturi prodaje predstavljajo katetri kar 76 odstotkov vseh prihodkov.

Vpliv epidemije covida-19 na poslovanje podjetja je močno povezan s panogo, v kateri deluje Tik. Medicinski pripomočki so osnovna potreba bolnikov, zato se prodaja ni zmanjšala, pač pa ravno nasprotno: doživeli so porast naročil in prihodkov. Distributerji medicinskih pripomočkov so namreč zaradi velike negotovosti poskušali povečati svoje zaloge, to pa je povečalo povpraševanje po Tikovih izdelkih in v marcu so prodali praktično vse svoje zaloge.

Aprila se je sicer prodaja nekoliko zmanjšala, a kljub temu ostala nad načrtovano. Tudi za naslednje mesece ostajajo naročila na visokih ravneh in v nekaterih segmentih bistveno presegajo zmogljivosti. Zato v Tiku ocenjujejo, da bodo letošnje načrte dosegli ali celo presegli, ob tem pa so zadovoljni, da so jim lahko dobavitelji ves čas epidemije zagotavljali redne dobave materialov in storitev.