Podjetja 26.7.2020 9:31

Ptujska komunala odslej z avtomatskim nadzorom porabe in kakovosti vode

Ptuj, 26. julija - Ptujska komunala je skupaj s podjetjem Schneider Electric, ki se ukvarja z digitalno transformacijo upravljanja energije, izvedla obsežno modernizacijo sistema, ki jim omogoča avtomatski nadzor porabe in kakovosti vode. Po zaslugi novega sistema so na vsega tretjino zmanjšali komunikacijske stroške in povečali zanesljivost delovanja.

Ljubljana.
Voda.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z vgrajenimi rešitvami so na Ptuju bistveno znižali stroške, zagotovili avtonomno delovanje črpališč, razbremenili sodelavce, predvsem pa na ta način varčujejo s pitno vodo, pojasnjujejo v podjetju Schneider Electric.

Komunalno podjetje Ptuj nadzor nad vodooskrbnimi objekti izvaja z dvema nadzornima aplikacijama, za delovanje celotnega sistema pa je bistvenega pomena komunikacija med objekti v sistemu. Skupaj s strokovnjaki iz omenjenega tehnološkega podjetja so našli rešitev za vzpostavitev komunikacije preko GPRS mobilne telefonije.

To je komunalnemu podjetju prineslo zanesljivost, hitrost, neobčutljivost na motnje in prihranek pri stroških. Kot je povedal Miha Petrovič, ki na ptujski komunali nadzoruje projekt posodobitve, je sistem nadzora izveden tako, da se lahko na nove krmilne sisteme povežejo na daljavo iz pisarne ali iz mobilnih naprav preko oddaljenih dostopov.

"Prav tako je mogoče lokalno dostopati do vizualizacije na krmilnikih preko brezžične povezave na telemetrijskih modemih. V primeru težav se lahko oddaljeno povežemo na naš celoten telemetrijsko-regulacijski proces na objektu," je še pojasnil Petrovič.

V podjetju po modernizaciji že beležijo prihranke pri mesečnih računih telekomunikacijskega operaterja, ki so se znižali na tretjino. Ob tem novi sistem omogoča avtonomno delovanje črpališča Skorba, saj samodejno spremlja dogajanje na vodooskrbnem sistemu in samostojno upravlja z vodnjaki, kar je bistveno razbremenilo operaterje v nadzornem sistemu.

Dogajanje na objektih lahko spremljajo tudi na modernih HMI prikazovalnikih, velika prednost pa je po Petrovičevih besedah tudi kompatibilnost in povezljivost z moderno računalniško opremo, pri kateri so bili pred posodobitvijo zelo omejeni.

Modernizacija nadzornega centra upravljanja, ki jo v Komunalnem podjetju Ptuj izvaja Petrol, omogoča upravljavcu hitrejše in bolj informirano odzivanje na izzive, kot so hitrejše poznavanje vodnih izgub in skrajšanje odzivnega časa odprave okvar, povečanje obratovalne varnosti, optimiranje rabe električne energije in najboljšo storitev za končne uporabnike.

"Vse to prinaša zmanjšanje načrpane količine vode in s tem manj porabljene električne energije, kar zmanjšuje obremenitve vodnih virov," je še dodal Petrovič.