znanost 27.7.2020 7:30

Miši najvišje živeči sesalci na zemeljski obli

Antofagasta, 27. julija - Miši po novem veljajo za rekorderje v gorah. V neprijetnih višinah čilskih Andov so znanstveniki ob robu vulkana Llullaillaco na nadmorski višini 6739 metrov potrdili obstoj kolonije miši. Kot so zapisali v ameriški znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Science, gre za najvišje živeče sesalce na zemeljski obli.

Ljubljana.
Bela miš.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Doslej je bil rekorder himalajski zajec, katerega obstoj so potrdili na najmanj 5182 metrih nad morjem, kasneje pa naj bi bilo potrjeno tudi verodostojno pričanje o videnju tovrstnega zajca na višini 6130 metrov.

Znanstveniki zbrani okrog Jayja Storza z univerze v Nebraski v reviji pišejo, da smo doslej podcenjevali sposobnost sesalcev za prilagajanje na težke življenjske razmere v velikih višinah. Miši so se očitno prilagodile mrazu in majhni vsebnosti kisika v Andih.

A številna vprašanja ostajajo odprta. Miš z znanstvenim imenom phyllotis xanthopygus rupestris, ki je zelo razširjena v Patagoniji, živi namreč 2000 metrov nad mejo vegetacije in odprto ostaja tudi vprašanje, s čim se prehranjuje.