Expo 2020 22.7.2020 8:20

Organizatorji Expa napovedujejo številne ukrepe za dobro počutje obiskovalcev

Dubaj, 22. julija - Svetovna razstava Expo v Dubaju, ki so jo zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili za eno leto, bo po zagotovilih organizatorjev potekala ob strogih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb. Kot so poudarili, se ne bodo osredotočali na število obiskovalcev, temveč na kakovost njihove izkušnje in na njihovo dobro počutje.

Združeni arabski emirati. Dubaj. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Združeni arabski emirati.
Dubaj.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je po poročanju tujih medijev pred dnevi pojasnila generalna direktorica razstave Rim bint Ibrahim Al Hašemi, izbruh novega koronavirusa ni prinesel le prestavitve dogodka za eno leto, temveč tudi dodatne logistične izzive, povezane pretežno z ukrepi za zagotavljanje zdravja in varnosti.

Zagotovila je, da pripravljajo različne scenarije glede na možno epidemiološko sliko, s čimer želijo obiskovalcem v vsakem primeru zagotoviti najboljšo možno izkušnjo. "Bolj kot število obiskovalcev nam je pomembna njihova izkušnja. Trdno sem prepričana, da bo program z različnimi zanimivimi temami pritegnil veliko pozornosti," je dejala.

Prepričana je, da so teme Expa - trajnost, mobilnost in priložnosti - po izbruhu pandemije pridobile še več pomena. "Pokazalo se je, kako nujno je povezovanje teh področij," je dejala. Zagotovila je, da vsebine v svojem jedru ostajajo enake, pandemične izkušnje pa jih lahko naredijo še bolj zanimive.

Svetovna razstava Expo bi morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, po prestavitvi pa bo med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022. Prestavitev so predlagali Združeni arabski emirati, torej država gostiteljica, podprlo pa jo je tudi več sodelujočih držav. Države bi sicer morale spomladi že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju. Preložitev je podprla tudi slovenska vlada.

Projekt, ki kljub prestavitvi ohranja ime Expo 2020 Dubai, naj bi predstavljal največjo svetovno razstavo v regiji Bližnjega vzhoda, Afrike in Južne Azije doslej ter največji dogodek, ki ga je kadarkoli gostil arabski svet. Na njem naj bi se predstavilo 192 držav ter vrsta podjetij, mednarodnih organizacij in izobraževalnih institucij.

Organizatorji so pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Slovenija naj bi se na Expu 2020 predstavila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon bi državo predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.