Podjetja 17.7.2020 11:01

Iz instrumenta Cef evropska sredstva za tri slovenske projekte

Ljubljana, 17. julija - Evropska komisija bo iz Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef) z nepovratnimi sredstvi podprla tri slovenske projekte v skupni višini 11,1 milijona evrov, so sporočili z infrastrukturnega ministrstva. Gre za projekt priprave projektne dokumentacije za nadgradnjo železniškega vozlišča Ljubljana ter projekta podjetij Truck Terminal in Luka Koper.

Kot so spomnili na ministrstvu, je na oktobra lani objavljeni razpis z okvirno razpoložljivimi sredstvi v višini 1,4 milijarde evrov prispelo 262 prijav iz vseh 27 članic EU. Te vloge so bile skupaj vredne 4,5 milijarde evrov.

Slovenski prijavitelji so oddali pet predlogov za sofinanciranje projektov v skupni višini 33,3 milijona evrov. Med 130 projekti, ki so jih izbrali v Bruslju, so trije projekti slovenskih upravičencev, ki jim je predlagana finančna pomoč v skupni višini 11,1 milijona evrov.

Ministrstvo za infrastrukturo je prijavilo projekt Vozlišče Ljubljana: priprava projektne dokumentacije za nadgradnjo odsekov in železniških postaj v Ljubljani, za kar je komisija odobrila sofinanciranje v višini 85 odstotkov upravičenih stroškov oziroma skoraj 8,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. V okviru projekta bo pripravljena projektna dokumentacija za nadgradnjo glavne železniške postaje Ljubljana in postaj Šiška, Moste, Zalog ter odsekov železniških prog med njimi.

Podjetje Truck Terminal je uspešno prijavilo projekt Tir Truck Park Sermin, katerega namen je novogradnja 301 parkirnega mesta za tovornjake v Kopru. Predlagano je sofinanciranje v višini 51 odstotkov upravičenih stroškov, kar predstavlja 2,5 milijona evrov.

Luka Koper pa kot slovenski partner sodeluje v mednarodnem partnerskem projektu European Flagship Action for Cold Ironing in Ports, ki ga koordinira pristanišče v španski Valencii. Namen slovenskega dela projekta je priprava dokumentacije za gradnjo sistema za napajanje ladij z obale na priveznem mestu za ro-ro barke v tretjem bazenu pristanišča Koper. Za Luko Koper je predlagano sofinanciranje v višini 50 odstotkov upravičenih stroškov, kar predstavlja 161.250 evrov.