16.7.2020 13:21

Raziskava: Mladi pogosteje uživajo zelenjavo in sadje

Ljubljana, 16. julija - Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji, ki jo je izvedel NIJZ, je pokazala, da mladi vse pogosteje redno uživajo zelenjavo in sadje. Po letu 2010 se nekoliko umirja trend naraščanja čezmerno hranjenih in debelih, a je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden.

Ljubljana, tržnica. Ljubljanska tržnica, pridelki, zelenjava, solata. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, tržnica.
Ljubljanska tržnica, pridelki, zelenjava, solata.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so leta 2018 petič izvedli raziskavo Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji. Ugotovili so, da mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno uživajo zelenjavo. Povečuje se tudi redno uživanje sadja, predvsem pri mlajših mladostnikih obeh spolov. Tega vsakodnevno uživa 39,8 odstotka mladih, zelenjavo približno štirje odstotki manj. Tako uživanje sadja kot zelenjave je pogostejše med dekleti, s starostjo pa upada, so sporočili z NIJZ.

Močno je upadlo pitje sladkih pijač, a jih še vedno vsaj enkrat dnevno uživa približno sedmina mladostnikov. Njihovo uživanje bo v prenovljenih prehranskih smernicah za vrtce in šole močno omejeno, saj predstavljajo glavni vir zaužitih prostih sladkorjev, ki so zdravju najbolj škodljiva oblika sladkorja. Opozarjajo pa tudi na sporno oglaševanje energijskih pijač z zgodbami o športnih uspehih na adrenalinskih športnih področjih. Različno pogosto jih uživa skoraj vsak drugi mladostnik.

V skupino čezmerno hranjenih in debelih se je uvrstilo 18,6 odstotka mladostnikov. Delež je višji med fanti (22,6 odstotka) v primerjavi z dekleti (14, 4 odstotka) ter med starejšimi mladostniki (21,7 odstotka 17-letnikov) v primerjavi z mlajšimi (15,7 odstotka 11-letnikov), so navedli na NIJZ.

"V opazovanem obdobju 2002-2018 ugotavljamo naraščajoč trend čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov skupaj, po spolu in med 13- in 15- letniki, kar kaže na zaskrbljujoč in resen javnozdravstveni problem, ki ga v Sloveniji zaznavamo že več desetletij," so pojasnili. Kljub temu je razveseljivo nekolikšno umirjanje tega trenda po letu 2010, zlasti med 11-letniki obeh spolov.

Po dietah in drugih shujševalnih metodah posega približno petina deklet in nekaj več kot desetina fantov. Najvišji odstotek mladostnikov, ki so na dieti, je med 17-letniki. "V letih 2002 do 2018 se zvišuje odstotek 13-letnikov, ki so na dieti. Prav tako zvišanje ugotavljamo pri fantih v vseh starostnih skupinah," je dejala Vida Fajdiga Turk z NIJZ.

Skoraj vsak drugi mladostnik med šolskim tednom redno zajtrkuje. Še vedno pa mladostniki od vseh obrokov najpogosteje opuščajo prav zajtrk, kar lahko pojasnimo z dobro dostopnostjo do šolske malice. Približno tretjina mladostnikov vsakodnevno obeduje z družino, a se s starostjo ta delež znižuje. Med 17-letniki ima z družino skupen obrok le še vsak četrti.