#družba 13.7.2020 16:40

Na četrtem razpisu WiFi4EU uspešnih 15 slovenskih občin

Ljubljana/Bruselj, 13. julija - Na četrtem in hkrati zadnjem javnem razpisu Evropske komisije v okviru programa WiFi4EU, ki je namenjen vzpostavitvi brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta, je uspešno kandidiralo 15 slovenskih občin. Skupno je bone pridobilo 170 slovenskih občin, je danes objavilo ministrstvo za javno upravo.

Na razpisu, ki je potekal med 3. in 4. junijem letos, je uspešno kandidiralo 947 občin iz držav EU, ki bodo pridobile bon v vrednosti 15.000 evrov za vzpostavitev brezžičnega omrežja wi-fi na javnih mestih.

Iz Slovenije je za pridobitev bona v četrtem razpisu uspešno kandidiralo še 15 občin, in sicer Beltinci, Borovnica, Destrnik, Dobrovnik, Dolenjske Toplice, Dornava, Hodoš, Majšperk, Mengeš, Mirna Peč, Mozirje, Nazarje, Šalovci, Veržej in Žetale.

Skupno je bilo tako na vseh štirih javnih razpisih v okviru pobude WiFi4EU iz Slovenije uspešnih 170 občin, kar je več kot 80 odstotkov vseh slovenskih občin. "S tem Slovenija sodi v krog najuspešnejših držav, ki jim je uspelo pridobiti bon za vzpostavitev brezžičnega omrežja wi-fi na javnih mestih," so zapisali na ministrstvu.

Financiranje je namenjeno izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z že obstoječimi zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine, ki bodo prejele sredstva, bodo morale dokazati, da so dostopne točke za brezžični javni internet res vzpostavile, in jih nato tudi vzdrževati najmanj tri leta.

Pobuda WiFi4EU, za katero je EU med letoma 2018 in 2020 namenila 120 milijonov evrov, bo po ocenah Evropske komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto dostopno internetno povezavo.