#družba 15.7.2020 13:22

Z naravo proti prekomerni rabi digitalnih tehnologij pri mladostnikih

Ljubljana, 15. julija - Številni starši se soočajo s težavami prekomerne rabe digitalnih tehnologij pri svojih otrocih. Na spletni točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si zato svetujejo, naj mlajši zmanjšajo količino časa, ki ga preživljajo na digitalnih napravah in se raje usmerijo k drugim aktivnostim, predvsem tistim v naravi.

ZDA. Mobilni telefoni. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Mobilni telefoni.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V času karantene in omejenih stikov so mnogi otroci in najstniki za digitalnimi zasloni preživeli veliko več časa kot običajno. K temu je prispevalo šolanje na daljavo in uporaba s tem povezane tehnologije, mnogi pa so druženje in druge aktivnosti nadomestili z zabavnimi vsebinami, ki jih ponujajo digitalne tehnologije. Prekomerna raba lahko vodi v zasvojenost, zato na točki ozaveščanja staršem svetujejo, naj otroke aktivno usmerjajo in spodbujajo k aktivnostim, ki ne potrebujejo naprav z zasloni.

"Še vedno je smiselno biti pozoren na čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na napravah z zasloni in ta naj v času počitnic ne presega priporočeni dve uri na dan za zabavo za najstnike, pri otrocih pa naj bo ta čas še krajši, odvisno od starosti," opozarjajo pri točki ozaveščanja. Številni strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj kot količina časa, ki ga mladostniki preživijo na digitalnih napravah, pomembno, kaj na njih počnejo. "Kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa na internetu zagotovo ne povzroča težav z zasvojenostjo v nasprotju z uporabo digitalnih naprav za zabavo in 'zapravljanje' časa brez nekega konkretnega namena," še dodajajo na Safe.si.

Pri točki ozaveščanja poudarjajo pomirjujoč učinek rednih, vsaj polurnih sprehodov po gozdu, parku, travniku in ob vodnih površinah. Telefoni naj bodo v času sprehoda v žepu in utišani, da ne bodo motili sproščanja z opozorili o novih sporočilih, še svetujejo. Opominjajo tudi na pomen kakovostnega spanca, ki ga lahko okrni raba naprav pred spanjem.

V času šolanja na daljavo so številni naložili različne aplikacije in ustvarili nove račune. Tako imajo na telefonu ali računalniku aplikacije, ki jih ne uporabljajo, potencialno pa so izpostavljeni možnim prevaram. Pri točki ozaveščanja zato priporočajo izbris vseh računov in aplikacij, ki jih ne potrebujemo več. Pri tem opozarjajo, da zgolj izbris aplikacije iz telefona ne zadostuje. Pomembno je, da najprej izbrišemo profil oziroma račun in šele nato aplikacijo.

Na spletni strani Safe.si so v Središču za pomoč pripravili povezave za navodila, kako izbrisati profil na nekaterih družbenih omrežjih.