Podjetja 3.7.2020 9:04

Telekom Slovenije še brez odločitve glede prodaje Planet TV

Ljubljana, 3. julija - Potem ko so v javnosti zaokrožile informacije, da naj bi Telekom Slovenije Planet TV prodal madžarski televizijski hiši TV2, nadzorniki Telekoma odločitve o tem še niso sprejeli. Nadzorni svet Telekoma je imel prodajo na dnevnem redu četrtkove seje, a je odločitev o prodaji po poročanju medijev prestavil na eno od prihodnjih sej.

Ljubljana. Kamera, komercialna televizijska postaja Planet TV. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Kamera, komercialna televizijska postaja Planet TV.
Foto: Anže Malovrh/STA

Spletne Finance danes poročajo, da naj bi nadzorni svet Telekoma Slovenije odločitev o prodaji Planeta TV preložil na torek. Razlog naj bi bil to, da so imeli nadzorniki premalo časa za pregled ponudb.

Telekom naj bi za Planet TV po informacijah urednika portala Požareport Bojana Požarja od Madžarov sicer iztržil pet milijonov evrov. Da je v igri za nakup Planeta TV madžarska TV2, je v medijih zaokrožilo že v začetku junija. Uradnih informacij tudi takrat ni bilo, je pa portal Necenzurirano pisal, da se za Planet TV poteguje tudi hrvaški podjetnik Ivan Čaleta.

Portal je v četrtek neuradno poročal tudi, da naj bi imeli Madžari v načrtih združitev družb Planet TV in Nova24TV, kar bi lahko bil razlog za preložitev odločitve nadzornikov.

V Telekomu Slovenije, kjer prodajnega postopka ne komentirajo, se sicer že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program. Telekom naj bi po izračunih časnika Delo od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV, spor z Grki pa je močno oklestil lanski dobiček Telekoma Slovenije, ki je dosegel le 1,2 milijona evrov.

Telekom je sprva nameraval z novim strateškim partnerjem dokapitalizirati hčerinsko družbo Planet TV, sredi marca letos pa je med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža v tej družbi.

Televizijski program Planet TV je sicer začel oddajati, sprva samo s prenosom nogometne lige prvakov, septembra 2012, okoli mesec dni po tistem, ko je vodenje uprave Telekoma Slovenije prevzel Rudolf Skobe.