Filmski teden Evrope se bo letos raztegnil čez vse poletje

Izola/Sežana/Ajdovščina, 1. julija - Filmski teden Evrope, ki se začenja danes, bo letos izjemoma zaradi razmer, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, projekcije sodobnih evropskih filmov pod zvezdami ponujal med julijem in septembrom. Zvrstilo se bo 26 brezplačnih projekcij, vsi izbrani filmi so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije.

Med filmi, ki bodo prikazani, so tudi takšni, ki so bili v preteklosti finalisti za nagrado lux, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Več kot 20 filmov si bo letos lahko ogledalo občinstvo v Izoli, Sežani, Ajdovščini, Novem mestu, Celju, Mariboru, Ptuju, Murski Soboti, Novi Gorici, Kranju in Ravnah na Koroškem.

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi partnerji ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Dodana vrednost tokratnega filmskega tedna pa so gotovo zanimive lokacije, saj si bo vrhunske filme mogoče ogledati na grajskih dvoriščih, mestnih trgih in vrtovih ter ob morju, piše na spletni strani Europe Direct Slovenija.

Med filmi v letošnjem izboru so denimo nizozemsko-nemška koprodukcija Nenavaden teden s Tesso v režiji Stevena Wouterlooda, francoski film Portret mladenke v ognju v režiji Celine Sciamma, švedski film Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem v režiji Henrika Georgssona, italijansko-francoska koprodukcija Dogman v režiji Mattea Garroneja in britansko-francosko-belgijska koprodukcija Medtem ko vas ni bilo v režiji Kena Loacha.