2.7.2020 7:30

Znanstvenici potrdili novo vrsto vodnega plazilca iz časa dinozavrov

Ljubljana, 2. julija - Erin Maxwell z naravoslovnega muzeja v Stuttgartu in Dirley Cortes iz muzeja Redpath na kanadski univerzi McGill sta s primerjavo fosilov iz Anglije in Nemčije določili novo vrsto vodnega dinozavra oziroma plazilca iz obdobja dinozavrov. Novo vrsto, fosil naj bi bil star vsaj 182 milijonov let, sta poimenovali Hauffiopteryx altera.

Paleontologinji sta novo vrsto potrdili v fosilih, najdenih na jugozahodu Nemčije. Doslej je bila že več kot 90 let znana vrsta Hauffiopteryx typicus, ki se pojavlja v fosilih obeh najdišč. Kot poroča časnik Palaeontologia Electronica, pa sta znanstvenici zdaj našli očitno razliko v obliki lobanje v primerjavi fosilov.

"Prav razlike primerjave tridimenzionalne oblike lobanje so potrdile, da gre za različni vrsti," pravi Maxwellova, ki dodaja, da je nova vrsta nov pomemben mozaik pri razkrivanja morskega življenja, ekosistema in evolucije v obdobju jure.

Morski plazilci so svoj razcvet doživeli pred okrog 250 milijoni let, ob prehodu iz triasa v perm. Gre za obdobje, ko je izumrla večina živali na kopnem in večina v morju. Plazilci pa so izkoristili praznino v ekosistemu in zasedli prostor.