Podjetja 24.6.2020 21:53

Petrol s 25-milijonskim posojilom EBRD za lažji spopad s posledicami epidemije

London/Ljubljana, 24. junija - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je Petrolu odobrila 25 milijonov evrov prednostnega posojila za likvidnostno podporo pri spopadu s posledicami epidemije covida-19 na njeno poslovanje. Posojilo je mednarodna finančna ustanova s sedežem v Londonu odobrila že 24. aprila, danes pa je to razkrila še na svojih spletnih straneh.

Ljubljana.
Stavba družbe Petrol.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V EBRD so zapisali, da bo posojilo energetski družbi omogočilo aktivno upravljanje z obratnim kapitalom po različnih področjih poslovanja v luči negotovosti in nihanj pri prodaji zaradi učinkov epidemije covida-19 v Sloveniji in regiji, kjer je eno največjih slovenskih podjetij prisotno.

Posojilo je EBRD odobrila v sklopu svojega odziva na pandemijo covida-19.

Petrol, ki je danes obenem prek spletne strani Ljubljanske borze sporočil, da mu je bonitetna hiša Standard & Poor's potrdila dolgoročno bonitetno oceno BBB- in kratkoročno oceno A-3 ter pri tem določila stabilne obete, je dogajanje v povezavi z izbruhom novega koronavirusa in bolezni covid-19 močno občutil.

V prvem četrtletju, ko so se omejitveni ukrepi poznali šele čisto ob koncu, tega poslovni rezultati še niso odražali v polnosti, a že marca so se razmere po navedbah družbe zelo zaostrile. Že konec marca je tako Petrol zabeležil znaten upad prodaje, negativni trendi pa so se nadaljevali tudi v aprilu, ko je skupina zabeležila 46-odstotni padec maloprodaje, je podjetje navedlo v četrtletnem poročilu o poslovanju.

V Petrolu, ki se bo letos osredotočal na optimizacijo stroškov in racionalizacijo poslovanja, predvidevajo, da bo količinska prodaja proizvodov iz nafte letos znašala le med 83 in 86 odstotki ustvarjene v letu 2019, za slabo dobro petino naj bi bil nižji tudi bruto dobiček iz poslovanja. Naložbe za letos je Petrol omejil na najnujnejše oz. se bo za preostale odločal glede na razvoj pandemije in njenega vpliva na poslovanje.