Podjetja 24.6.2020 10:57

Trgovina na drobno se krepi

Ljubljana, 24. junija - Prihodek v trgovini na drobno, ki je v zadnjih treh mesecih padal in aprila dosegel najnižjo raven po letu 2006, se je maja okrepil. V primerjavi z aprilom je bil za 12,8 odstotka višji. Še vedno pa je bil nižji v medletni primerjavi, in sicer za 10,6 odstotka.

Ljubljana. Trgovina, police, izdelki, nakupovanje, potrošniki. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovina, police, izdelki, nakupovanje, potrošniki.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V državnem statističnem uradu majsko rast realnega prihodka v trgovini na drobno pripisujejo ponovnemu odprtju nekaterih trgovin, ki so bile zaradi epidemije novega koronavirusa od sredine marca zaprte oz. so obratovale v omejenem obsegu.

Marca se je prihodek od prodaje v trgovini na drobno znižal za 12,4 odstotka, aprila pa za 8,6 odstotka. Maja se je okrepil, na rast pa sta vplivala tako višji realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 16,8 odstotka) kot tudi v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 6,1 odstotka).

Realni prihodek od prodaje živil je bil maja drugič zapored nižji kot v prejšnjem mesecu, tokrat za 0,5 odstotka. Prihodek od prodaje v trgovini na drobno z neživili pa bil po 7,8-odstotnem padcu v aprilu maja višji kar za 32,7 odstotka, so izračunali na statističnem uradu.

Na letni ravni je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno nižji predvsem zaradi precej nižjega prihodka v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi. Ta je bil namreč nižji za 29,3 odstotka.

Tudi realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil nižji, vendar je bilo znižanje manj izrazito, znašalo je 0,7 odstotka. Pri tem je bil prihodek od prodaje živil nižji za 2,1 odstotka, prihodek od prodaje neživil pa višji za 0,7 odstotka.

V prvih petih mesecih letos je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 10,9 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Najizraziteje se je znižal v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, in sicer za 21,5 odstotka, nižji je bil tudi v trgovini na drobno z neživili (za 8,1 odstotka). V trgovini na drobno z živili pa je bil za odstotek višji.

Prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh se je v maju na mesečni ravni po treh zaporednih mesecih padanja spet zvišal, in to kar za 86,9 odstotka. V primerjavi z majem lani je bil nižji za 25,9 odstotka, v prvih petih mesecih pa za 26,7 odstotka nižji od primerljivega lanskega obdobja.