Mediji 21.6.2020 14:20

RTV Slovenija na novem spletnem kanalu z vsebinami za otroke in mladostnike

Ljubljana, 21. junija - V okviru Radiotelevizije (RTV) Slovenija deluje nov spletni kanal Radio Z, ki je namenjen predvsem otrokom v bolnišnicah. Prepričani pa so, da bo spletni kanal dobrodošla pomoč tudi vzgojiteljem v vrtcih in učiteljem v osnovnih in srednjih šolah. Razporeditev vsebin v dnevu namreč sledi potrebam otrok v bolnišnicah, vrtcih in šolah.

Ljubljana. Otroci, računalnik. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Otroci, računalnik.
Foto: STA
Arhiv STA

Na RTV Slovenija v sporočilu za javnost pojasnjujejo, da so prvi pogovori za vzpostavitev tematskega radijskega programa za hospitalizirane otroke na pobudo zdravnika nevropediatra Igorja M. Ravnika stekli že v predpandemskem času, v okviru prijave projekta B-AIR in razvoja radiofonskih vsebin za različne, tudi ranljive ciljne skupine od najmlajših do starostnikov.

V obdobju epidemije pa je potreba po dostopnosti vsebin, namenjenih odraščajočim, postala večja. Odzvali so se na prošnjo Pediatrične klinike v Ljubljani. Primerne vsebine in oddaje so vsakodnevno prestavljali na poseben nosilec, ki je bil dostopen samo kliniki v Ljubljani, s spletnim kanalom Radia Z pa so vzpostavili tehnično kakovostnejšo in dostopnejšo možnost za predvajanje tako v bolnišnicah kot drugih ustanovah s področja sociale, vzgoje in izobraževanja.

Spletni kanal Radio Z je dostopen v aplikaciji RTV 4D in ga je mogoče spremljati brez zahtevnih tehničnih prilagoditev ali dodatne opreme.

Za umeščanje vsebin na kanal Radio Z redaktorsko skrbijo Saška Rakef Perko in Tina Ogrin s programa Ars in Špela Šebenik s Prvega programa Radia Slovenija. V sodelovanju z uredniki petih radijskih programov si prizadevajo, da bi otrokom in mladostnikom na enem mestu ponudili kakovostne vsebine, jim pomagali pri izobraževanju in jih tudi zabavali.

Malčki bodo denimo lahko zaspali ob njim namenjeni glasbi (Violinček) ali pravljicah, osnovnošolci se bodo lahko učili ob Radijski učilnici, slišali, kakšni novinarji so njihovi kolegi (Hudo), srednješolci pa debatirali z vrstniki (Gymnasium) ali pa si z oddajami pomagali pri maturi, so kot primere vsebin še navedli v sporočilu za javnost.