Podjetja #družba 12.6.2020 16:13

ZDA bi izjavo o varnosti omrežij 5G podpisale tudi s Slovenijo

Ljubljana, 12. junija - Slovenija ima po neuradnih informacijah na mizi osnutek skupne izjave z ZDA o varnosti omrežij 5G, ki izpostavlja pomen visokih varnostnih standardov ponudnikov tehnologije 5G. Izjava bi lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju 5G v Sloveniji, čeprav ministrstvo za javno upravo zagotavlja, da vlada uradnega stališča do Huaweija nima.

Kitajska. Hitrostni test internetne povezave na omrežju 4G (levo) in 5G (desno). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska.
Hitrostni test internetne povezave na omrežju 4G (levo) in 5G (desno).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V osnutku skupne izjave je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G. Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja.

Državi bi s skupno izjavo - podobne izjave so ZDA že podpisale s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Latvijo - prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Izjava bi lahko omejila sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, čeprav njegovo ime v osnutku ni omenjeno. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa si namreč že nekaj časa prizadeva tuje države odvrniti od sodelovanja s Huaweijem, ki ga med drugim obtožuje vohunjenja za kitajske oblasti.

Vlada izjave še ni komentirala. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je za Dnevnik dejal, da ne vlada ne on kot minister nimata uradnega stališča do Huaweija kot ponudnika opreme za omrežja 5G.

V družbi Huawei pravijo, da z načrti vlade v zvezi s podpisom memoranduma z ZDA o varnosti omrežja 5G, s katerim bi jih želeli izključiti s trga, uradno niso seznanjeni. Vlada nanje ni naslovila nobenih pomislekov ali vprašanj, povezanih z upravljanjem družbe ali njenim poslovanjem v Sloveniji, so poudarili.

"Cenimo odprto in pošteno poslovno okolje, ki ga je ustvarila Slovenija. Verjamemo, da bo država glede vprašanja kibernetske varnosti nadaljevala z nediskriminatornim pristopom do vseh dobaviteljev ter od vseh enakopravno zahtevala izpolnjevanje EU standardov in mehanizmov preverjanja kibernetske varnosti na področju 5G," so zapisali v sporočilu.

Kibernetska varnost je po njihovih besedah tehnično vprašanje in jo je treba kot takšno tudi obravnavati. "Politični pristopi s ciljem prevlade na globalnem trgu, kot je izključitev določenih dobaviteljev zaradi porekla, niso učinkoviti v boju za večjo kibernetsko varnost," so prepričani.

Zagotovili so, da se zaradi uporabe njihove opreme ni zgodil niti en zlonamerni incident na področju kibernetske varnosti. "Prav tako proti naši družbi ni bil predstavljen niti en dokaz v zvezi s tem. Vedno upoštevamo mednarodno in lokalno zakonodajo, predpise ter poslovno etiko," so dodali.

Slednje so izpostavili tudi v pismu, ki so ga maja naslovili na ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Posebej so poudarili zavezanost spoštovanju pravic intelektualne lastnine. Kot so zapisali, so v zadnjih 30 letih za uporabo patentov drugih podjetij plačali več kot šest milijard dolarjev. Veliko vlagajo tudi v kibernetsko varnost - v zadnjem desetletju so temu področju namenili 3,7 milijarde dolarjev.

K nediskriminatorni obravnavi ponudnikov 5G je v nedavnem pogovoru za STA pozval tudi kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing. Upa, da bo Slovenija sprejela odločitev na podlagi lastnega interesa in potreb, pri tem pa upoštevala stroške in kakovost izbrane tehnologije. "Upam, da bo izbrala pragmatičen pristop in da ne bo podlegla vplivu ZDA," je dejal.