#družba 21.6.2020 8:02

Mariborski študenti uspešni s poljedelskim robotom

Maribor, 21. junija - Ekipa študentov in raziskovalcev z mariborske univerze že več let razvija avtonomnega poljedelskega robota, ki bi olajšal delo v kmetijstvu. Cilj je izdelati napravo, ki se premika po polju povsem samostojno, ne da bi poškodovala rastline, obenem pa opravlja različna dela, na primer odstranjuje plevel. Uspešno so ga predstavili na več tekmovanjih.

Ljubljana. Kmetijstvo, poljedelstvo, pšenica. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Kmetijstvo, poljedelstvo, pšenica.
Foto: Tina Kosec/STA

V projektu združujejo praktična in teoretična znanja o kmetijstvu, računalništvu, elektroniki in strojništvu. "Farmbeast je študentski projekt, kjer je bistveno to, da se študenti na zanimiv, poučen in kreativen način učijo in pridobijo uporabne izkušnje," je za STA povedal vodja projekta Jurij Rakun s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Ker ima robot manjše dimenzije, je njegova uporabnost omejena, a vseeno služi kot razvojno orodje, s pomočjo katerega lahko razvijajo in preizkušajo možne rešitve. "Ideja je, da bi s takšnimi roboti poenostavili delo, ga avtomatizirali, da bo narejeno hitreje, natančneje, bolj prijazno do narave in z nižjimi stroški," je povedal.

Delo na robotu na katedri za biosistemsko inženirstvo kombinirajo z manjšimi študentskimi projekti, ki se financirajo iz razpisov Po kreativni poti do praktičnega znanja in Študentski inovativni projekti za družbeno korist. Na takšen način so doslej izvedli že šest projektov, vsak se je posvetil določeni nalogi, ki naj bi jo opravljal omenjeni robot.

Lani so kot priključno enoto robota izdelali sistem, ki zaznava plevel, nato pa ga odstrani na različne načine. če gre za manjše plevele, jih odstrani s pomočjo laserskega žarka. Večji plevel odstrani mehansko, tako da ga odreže. Pri trdovratnejših vrstah uporablja za odstranjevanje kemične pripravke, ki pa jih nanese samo na mesta, na katerih je to potrebno.

V letošnjem letu nadgrajujejo sistem tako, da naprava nanaša različne kemične pripravke glede na to, ali gre za ozko- ali širokolistni plevel, kemikalije pa pripravi v trenutku, ko jih dejansko potrebuje in v ravno pravih količinah, torej brez ostankov in brez dodatnega obremenjevanja okolja.

"Manjše robote razvijamo že 12 let in jih bomo tudi v prihodnje, se pa zelo trudimo dobiti projekt, iz katerega bi lahko zgradili večjega robota," je dodal Rakun. Na takšnem, robustnejšem robotu, ki bi bil uporaben za delo v vinogradu, delajo v okviru mednarodnega projekta Rovitis 4.0, ki ga izvajajo v Italiji kot edini tuji partner.

Da lahko nastale nove ali izboljšane robote realno ovrednotijo, se vsako leto udeležijo mednarodnega tekmovanja poljskih robotov (Field Robot Event), kjer so v preteklih letih dosegli več odmevnih rezultatov. Lani so na tekmovanju v Heilbronnu v Nemčiji osvojili prvo mesto v disciplini Prosti slog. Letos je to tekmovanje prvič v 18 letih odpadlo.