7.6.2020 8:59

Med finalisti nagrade Natura 2000 tudi slovenski projekti

Bruselj, 7. junija - Evropska komisija je ta teden objavila seznam 27 finalistov nagrade Natura 2000, ki jih je izbrala med 79 prijavami iz 26 držav članic in Velike Britanije. Med njimi so tudi trije slovenski projekti, so sporočili iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Belgija, Bruselj. Sedež evropske komisije, evropske zastave. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Sedež evropske komisije, evropske zastave.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Finalisti so bili po njihovem pojasnilu izbrani v petih kategorijah: ohranjanje, družbenoekonomske koristi, komuniciranje, usklajevanje interesov oz. prepričanj ter čezmejno sodelovanje in povezovanje v mreže.

Slovenski projekti oz. projekti, pri katerih sodeluje Slovenija, so Od bazenov odpadne vode do naravnega rezervata, Lokalno gospodarstvo in ohranjanje narave v Podonavju ter Eko Kras - Za naravo in ljudi.

Spletno glasovanje bo trajalo do 15. septembra prek elektronske povezave https://natura2000award-application.eu/en/finalists.

Od začetka leta 2014 so bile sicer podeljene štiri nagrade Natura 2000.

Program Natura 2000 je osrednji steber politike EU za okolje in biotsko raznovrstnost. Je omrežje več kot 27.000 varstvenih območij, ki pokrivajo več kot 18 odstotkov kopnega in osem odstotkov okoliškega morja. Namen omrežja je zagotoviti dolgoročno preživetje evropskih dragocenih in ogroženih vrst in habitatov.