Mediji 2.6.2020 15:57

Necenzurirano: Med ponudniki za Planet TV madžarska TV2 in hrvaški podjetnik Čaleta

Ljubljana, 2. junija - Ponudbo za nakup Telekomove hčerinske družbe Planet TV sta po informacijah spletnega portala Necenzurirano oddala madžarska televizijska hiša TV2 in hrvaški podjetnik Ivan Čaleta. Uradnih informacij sicer ni. Telekom Slovenije poleg dokapitalizacije dopušča tudi prodajo Planeta TV, postopka pa v družbi ne komentirajo.

Ljubljana. Kamera, komercialna televizijska postaja Planet TV. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Kamera, komercialna televizijska postaja Planet TV.
Foto: Anže Malovrh/STA

Na Telekomu Slovenije se že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program. Telekom naj bi po izračunih časnika Delo od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV, spor z Grki pa je močno oklestil lanski dobiček Telekoma Slovenije, ki je dosegel le 1,2 milijona evrov.

Telekom je sprva nameraval z novim strateškim partnerjem dokapitalizirati hčerinsko družbo Planet TV, sredi marca letos pa je med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža v tej družbi. V Telekomu postopka ne komentirajo, po informacijah portala Necenzurirano pa je poleg Čalete, nekdanjega lastnika slovenske televizijske postaje TV3, ponudbo za nakup Planeta TV oddala tudi madžarska televizijska hiša TV2 v lasti Jozsefa Vide, enega od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz.

Televizijski program Planet TV je sicer začel oddajati, sprva samo s prenosom nogometne lige prvakov, septembra 2012, okoli mesec dni po tistem, ko je vodenje uprave Telekoma Slovenije prevzel Rudolf Skobe.