Podjetja 1.6.2020 15:49

Z dosedanjimi ukrepi ohranili 260.000 delovnih mest

Ljubljana, 1. junija - Prva dva svežnja protikoronskih ukrepov sta ohranila 260.000 delovnih mest in finančno pomagala 1,3 milijona prebivalcev. Ohranitev delovnih mest je bil tudi eden od ključnih ciljev prvih dveh svežnjev, medtem pa je uveljavljen že tretji. Premier Janez Janša ga je pospremil z besedami, da si bodo prizadevali storiti vse za čimprejšnje okrevanje.

Zreče, Unior.
Proizvodnja, delavec, izmena.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ker nam je z ukrepi na zdravstvenem področju ter odgovornim vedenjem posameznikov uspelo hitro omejiti širjenje virusa, se je lahko vladna ekipa že od prvega dne naprej intenzivno osredotočila na blažitev socialnih stisk prebivalstva ter pomoč gospodarstvu, da preživi šok ob zaprtju javnega življenja in zaustavitvi dejavnosti,so v današnjem sporočilu za javnost spomnili v uradu vlade za komuniciranje.

Ohranitev delovnih mest je bil eden od ključnih ciljev prvih dveh svežnjev protikoronskih ukrepov. Država je podjetjem priskočila na pomoč s 100-odstotnim subvencioniranjem nadomestil za čakanje na delo ter z oprostitvijo plačila prispevkov za socialno varnost za delavce, ki so bili napoteni na začasno čakanje na delo, ali zaradi višje sile niso mogli opravljati dela. Poskrbela je tudi za nadomestilo za izpad dohodka v kmetijstvu.

Socialne stiske posameznikov se je blažilo z začasno uvedbo mesečnega temeljnega dohodka, enkratnega solidarnostnega dodatka različnim družbenim skupinam, samodejnim podaljšanjem nekaterih pravic iz javnih sredstev ter oprostitvijo plačevanja javnih storitev (npr. vrtca in šolske prehrane), ki se niso izvajale. Tveganju najbolj izpostavljeni zaposleni pa so bili med epidemijo upravičeni do t.i. kriznega dodatka.

Eden prvih ukrepov ob zaustavitvi gospodarskih dejavnosti je bil tudi odlog plačila posojil za pravne in fizične osebe, država je vzpostavila jamstveno shemo, pospešilo se je izdaje gradbenih dovoljenj ter poenostavilo upravne postopke na tem področju. Gospodinjstva in vsi drugi mali porabniki električne energije pa so bili v obdobju od marca do maja oproščeni plačila storitev distribucije.

V tretjem paketu, ki ga je DZ sprejel v petek, vlada likvidnostno pomoč podjetjem nadaljuje z omogočanjem ugodnih posojil pri Slovenskem podjetniškem skladu in Slovenskem razvojnem regionalnem skladu, hkrati pa jo nadgrajuje s pospeševanjem investicij.

Za umirjanje naraščajočega števila brezposelnih in v spodbudo gospodarstvu k aktivaciji proizvodnje Slovenija s tretjim paketom uvaja tudi institut skrajšanega delovnega časa. Poleg tega se za mesec dni podaljšuje subvencioniranje nadomestil za čakanje na delo za vse gospodarske panoge.

Tokratni sveženj ukrepov je sicer osredotočen na turizem, ki naj bi si po nekaterih napovedih opomogel šele v naslednjih petih letih. Vse polnoletne osebe, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče, bodo prejele vrednostni bon za 200 evrov, mladoletne pa za 50 evrov.

"Slovenija je med najuspešnejšimi državami na svetu v boju z epidemijo koronavirusa. Ugled varne in urejene države, sposobne poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva, je v teh časih najboljše priporočilo," je dosedanje dogajanje v zvezi z epidemijo komentiral Janša.

Kot je dodal, poskuša vlada prednost, pridobljeno z obvladovanjem epidemije, čim bolj izkoristiti za odpravljanje njenih posledic. Evropska komisija je v zadnji napovedi doslej sprejete ukrepe ocenila zelo pozitivno in Sloveniji tudi zaradi njih napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že drugo leto zrasli skoraj na predkrizno raven. "Naredili bomo vse, da to dosežemo," je odločen predsednik vlade.