Turizem 30.5.2020 8:47

Slovenski turizem bo dobil odgovorne potovalne standarde

Ljubljana, 30. maja - Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s partnerji pripravlja priročnik Odgovorni potovalni standardi slovenskega turizma. Z novim znakom Green&Safe (zeleni in varni) bodo spodbujali k odgovornemu, varnemu in trajnostnemu poslovanju turističnih ponudnikov in destinacij. Varnostno oznako je že predstavil tudi WTTC.

Ljubljana. Sprehajalci, turisti, ljudje, turizem. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Sprehajalci, turisti, ljudje, turizem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

STO nov priročnik pripravlja v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Več podrobnosti zaenkrat še ne razkrivajo.

Je pa, kot so dodali v STO, prvo svetovno varnostno oznako Safe travels (varna potovanja) že predstavil Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC). Oznako bodo turistični ponudniki lahko uporabljali po uvedbi standardiziranih higienskih in zdravstvenih protokolov.

Oznaka naj bi popotnikom omogočila, da prepoznajo vlade in podjetja po vsem svetu, ki so sprejeli zdravstvene in higienske globalne standardizirane protokole za varna potovanja. Oznako WTTC je že pozdravila tudi Svetovna turistična organizacija (UNWTO).

Podjetja, kot so hoteli, restavracije, letalske družbe, križarke, organizatorji potovanj, restavracije ter letališča, bodo oznako lahko uporabljala po uvedbi zdravstvenih in higienskih protokolov, ki jih je začrtal WTTC. Destinacije bodo oznako lahko podelile tudi lokalnim dobaviteljem, s tem pa pomirile potnike in povrnile zaupanje v potovanja.

Uvedbo globalnih protokolov za obnovitev turističnega sektorja je sprejelo več kot 200 generalnih direktorjev in večjih podjetij. Kot so poudarili v STO, je zasebni sektor prvič doslej uskladil protokole varnih potovanj, ki bodo dosledni v celotnem sektorju in po vsem svetu.

Med prvimi destinacijami, ki so uvedle in izvajajo določene protokole in so že prejele oznako, sta državi Savdska Arabija in Portugalska ter mesta Barcelona, Cancun in Sevilla.