Podjetja 28.5.2020 8:45

SID banka v epidemiji financirala in zavarovala za 350 milijonov evrov poslov

Ljubljana, 28. maja - SID banka je samostojnim podjetnikom, malim, srednjim in velikim podjetjem ter zadrugam v času epidemije covida-19 zagotovila za 200 milijonov evrov likvidnostnih posojil ter 150 milijonov evrov zavarovalnih in pozavarovalnih poslov. Ob tem že pripravlja nove programe financiranja.

Ljubljana. Logotip SID banke. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip SID banke.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz spodbujevalne, razvojne in izvozne banke, ki je v 100-odstotni lasti države, so že v začetku februarja začeli spremljati vpliv širjenja novega koronavirusa. Marca so nato slovenskim podjetjem ponudili nova in prilagojena neposredna in posredna financiranja ter različne instrumente zavarovanj.

Od marca do konca maja so iz naslova že obstoječih in novih interventnih programov prejeli več kot 250 vlog za pridobitev kreditov, garancij in zavarovanj, pri čemer je bilo odobrenih poslov skupaj za 350 milijonov evrov.

"V fazi odločanja je še za okoli 230 milijonov evrov kreditov in 50 milijonov evrov zavarovanj s strani več kot 150 podjetij," so navedli v SID banki. Poleg tega po njihovih podatkih približno 200 podjetij vloge v okviru obstoječih covid programov še pripravlja.

SID banka se ob tem "s pristojnimi ministrstvi že dogovarja za povečanje kvot, ki bi omogočilo nadaljnje prepotrebno ugodno likvidnostno financiranje za podjetja", so poudarili.

Zaradi velikega povpraševanja dodatno povečujejo kvoto že aktivnega programa likvidnostnega financiranja obratnega kapitala malih in srednje velikih podjetij ter velikih podjetij na 100 milijonov evrov, prav tako so pripravili več programov financiranja, ki bodo objavljeni takoj po pridobitvi soglasij pristojnih ministrstev.

Programi bodo, tako v SID banki, obsegali likvidnostno financiranje poslovanja malih in srednje velikih podjetij, samostojnih podjetnikov in zadrug v obsegu 50 milijonov evrov.

Za financiranje naložbenih projektov bo možno pridobiti posojilo po novem programu Naložbe 3 v obsegu 70 milijonov evrov, ki bo namenjen tudi podjetjem v avtomobilski industriji. Za izvedbo raziskovalno-razvojnega ali naložbenega projekta pa bodo podjetja lahko pridobila sredstva programa RRI3 v obsegu 60 milijonov evrov.

Skupaj z ministrstvom za infrastrukturo, ki bo investiralo 10 milijonov evrov, intenzivno vzpostavljajo tudi nov posojilni sklad finančnega inženiringa v predvidenem obsegu 35 milijonov evrov za likvidnostno financiranje avtoprevoznikov.

Mala in srednje velika podjetja lahko prek NLB, Delavske hranilnice in Primorske hranilnice Vipava po navedbah SID banke pridobijo kredite, zavarovane z brezplačno portfeljsko garancijo Sklada skladov, ki ga upravlja SID banka, za kar bo na voljo skoraj 100 milijonov evrov.

Prav tako naj bi bila v kratkem znova na voljo mikro posojila Sklada skladov, namenjena samostojnim podjetnikom, mikro ali malim, socialnim in zagonskim podjetjem v skupni vrednosti 80 milijonov evrov.

Glede na to, da pri oživitvi gospodarstva pomembno vlogo igrajo izvozna podjetja, so pri SID banki na področju instrumentov zavarovanja povečali največji možni odstotek zavarovalnega kritja za izvoznike za poslovne terjatve s 85 na 95 odstotkov in znižali odstotek zahtevane slovenske komponente s 40 na 20 odstotkov.

Oblikovali so tudi državno zavarovalno shemo, ki se bo izvajala preko komercialnih zavarovalnic v obliki produkta Top Up, ki zavarovalnicam omogoča dodatne kapacitete za odobravanje limitov zavarovalnega kritja slovenskih izvoznikov za kupce iz držav EU ter Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Kot so še pojasnili v SID banki, so na podlagi protikoronske zakonodaje že odobrili 99 odstotkov od 70 popolnih prejetih vlog za odlog plačila obstoječega kredita svojih komitentov v višini dobrih 20 milijonov evrov.

V imenu države opravljajo tudi vse posle v zvezi z unovčevanjem poroštev ter spremljanjem in izvedbo potrebnih ukrepov za uveljavljanje regresnih terjatev v višini 200 milijonov evrov. Odobravali bodo lahko tudi kredite z državnim poroštvom.

"V trenutnih razmerah se v SID banki trudimo izpolniti potrebe in pričakovanja predvsem podjetij pa tudi ostalih deležnikov," je aktualno delo banke pospremil predsednik uprave Sibil Svilan.