Podjetja 26.5.2020 13:30

Elektro Maribor do 31 milijonov evrov posojila EIB

Maribor, 26. maja - Evropska investicijska banka (EIB) je Elektru Maribor odobrila posojilo v višini 31 milijonov evrov, s katerim bodo poskrbeli za vlaganja v večjo zanesljivost omrežja distribucije električne energije. Kot so sporočili iz mariborske družbe in EIB, je denar namenjen razvoju infrastrukture za skoraj 220.000 uporabnikov v severovzhodni Sloveniji.

Maribor. Predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Posojilo podpira prizadevanja mariborskega elektrodistributerja za zmanjšanje prekinitev napajanja in škode na premoženju in okolju, ki je povezana z izpadi, ob tem pa omogoča nadaljnje uvajanje naprednega merilnega sistema za optimizacijo bodočih naložb in vpeljavo naprednih storitev ter zmanjšanje tehničnih in komercialnih izgub.

Elektro Maribor bo lahko okrepil in prenovil omrežja visoke, srednje in nizke napetosti, pa tudi razširil nacionalno elektroenergetsko omrežje s priključevanjem novih uporabnikov in vključevanjem proizvodnje obnovljivih virov energije. Naložbe bodo omogočile uvajanje naprednih merilnih sistemov, izboljšale zbiranje podatkov in optimizacijo naložb, skupaj z zmanjšanjem tehničnih in komercialnih izgub.

Kot je povedala podpredsednica EIB Liliana Pavlova, ta naložba zagotavlja še bolj zanesljivo distribucijsko elektroenergetsko omrežje v Sloveniji ter tako tudi kakovost življenja Slovencev in njihovih podjetij.

"Zanesljiva oskrba je ključnega pomena tudi za odpornost države v velikih krizah, kot je pandemija covida-19," je še dodala Pavlova, predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič pa je dodal, da z EIB zelo uspešno sodelujejo že od leta 2005. Z lastnimi sredstvi in s pomočjo sredstev EIB so že doslej povečali raven robustnosti, naprednosti in jakosti omrežja ter število mrežno integriranih obnovljivih virov energije.

"Sredstva, pridobljena z novim posojilom, so v skladu s potrebami in pričakovanji naših uporabnikov, gospodinjstev ter poslovnega in javnega sektorja namenjena sofinanciranju naložb v močnejša, robustnejša in naprednejša nizko in srednjenapetostna omrežja," je dejal Sovič.

Ker distribucijsko omrežje predstavlja osnovno infrastrukturo trajnostnega razvoja, je njegova krepitev po mnenju Soviča izjemnega pomena za uspešen prehod v nizkoogljično družbo in bo pospešila okrevanje po pandemiji.

Doslej je EIB v projekte v Sloveniji, ki so povezani z distribucijo električne energije, vložila že 170,5 milijona evrov, s čimer skupni znesek naložb v Sloveniji znaša 6,87 milijarde evrov.