#družba 27.5.2020 5:00

Začenjajo se Slovenski dnevi knjige s prepletom virtualnega in živega stika

Ljubljana, 27. maja - Ob 10. uri se na spletnem naslovu www.dneviknjige.si začenjajo 25. Slovenski dnevi knjige, ki bodo potekali do nedelje. Zaznamoval jih bo preplet virtualnega ter živega stika. V današnjem programu bodo med drugim govorili o prevajanju fantazijske književnosti in brali letošnja zmagovalna besedila literarnega natečaja Bodi pisatelj.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pri Društvu slovenskih pisateljev (DSP) na Facebook strani festivala, bo program z dopoldanskimi dogodki poskušal zajeti otroško in mladinsko literaturo, v popoldanskem času nagovoriti zahtevnejše bralce ter literarno stroko, ob večerih pa bo v povezavi s partnerji poskrbel tudi za lahko noč. Del dogodkov bo dostopen preko spletnega naslova www.dneviknjige.si, v Ljubljani, Kopru, Celju in Novemu mestu pa bodo pripravili tudi Sejem na zraku.

Današnji otvoritvi bo sledil bogat program, na katerem bodo med drugim predstavili ilustracije sodobne slovenske literature, brali letošnja zmagovalna besedila literarnega natečaja Bodi pisatelj, govorili o prevajanju fantazijske književnosti in se usedli za virtualno okroglo mizo o častnih gostovanjih Slovenije na knjižnih sejmih v Bologni in Frankfurtu.

V sodelovanju z Balassijevim inštitutom in kasneje z Odisejevim zatočiščem bo na sporedu programski sklop z naslovom Literatura iz soseščine, v delu Slovenske založbe predstavljajo pa bo kot prva na vrsti LUD Literatura. Večer se bo zaključil z Lahkonočnicami, sodobnimi slovenskimi zvočnimi pravljicami, in večernimi branji slovenske literature za lahko noč.

Tudi v prihodnjih dneh bodo v sodelovanju z različnimi slovenskimi založbami predstavljali najnovejše knjižne projekte, skozi virtualna okrogla omizja pa spregovorili tudi o pomembnosti literature in njene ohranitve, saj prav slednja v trenutnem zamejenem svetu omogoča ter osmišlja odprti prostor kritičnega razmisleka ter domišljije, nesebično nudi uteho ter ljudi med seboj tudi nagovarja in povezuje, piše v sporočilu za javnost.

Da ne bi ostali zamejeni le v virtualnem svetu, bodo v programu gostili tudi Sejem na zraku. Ta bo v organizaciji pisarne Ljubljane - Unescovega mesta literature, na vrtu DSP potekal od petka do nedelje ter bralstvu in zainteresirani javnosti s sejemskimi popusti ponudil poseben izbor knjig. Sejem na zraku bo potekal tudi pred knjigarno Libris v Kopru, pred knjigarno Antika Celju in pred knjigarno Goga v Novem mestu.

"Podobno, kot se je v trenutnem času spremenila naša vsakdanja izkušnja bivanja, se je, vsaj začasno, spremenil tudi bivanjski prostor knjige ter znotraj tega naš stik z njo. Kot ena osrednjih možnosti vzdrževanja bralne kulture in poskus ohranitve prisotnosti literarnih dogodkov se je zato pri oblikovanju programa izkazalo izpostaviti povezovanje ter skupni solidarnostni nastop med najširšimi in raznolikimi členi tako slovenskega kot mednarodnega literarnega polja," je o festivalu zapisal programski koordinator Slovenskih dnevov knjige Aljaž Koprivnikar.

Slovenski dnevi knjige po Sloveniji tradicionalno potekajo ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu. Zaradi epidemije je letos prišlo do zamika organizacije v nekaterih mestih, iz Maribora pa so že sredi aprila sporočili, da bodo Slovenske dneve knjige predvidoma izvedli konec junija ali v začetku jeseni.