Startupi 22.5.2020 20:55

Slovenski startup leta je Instatext

Maribor, 22. maja - Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Instatext, ki stoji za istoimensko spletno platformo za izboljšave besedil na podlagi umetne inteligence. V finale so se uvrstila še podjetja Evegreen, Influee, Grid instruments in Mouzen, so sporočili organizatorji izbora.

Maribor. Razglasitev slovenskega startupa leta 2020 - to je postalo podjetje Instatext. Foto: Startup Slovenija

Maribor.
Razglasitev slovenskega startupa leta 2020 - to je postalo podjetje Instatext.
Foto: Startup Slovenija

Instatext je spletna platforma, ki na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati besedilo ter ga narediti bolj berljivega in razumljivega. Besedila obogati, saj piscu ponudi predloge za izboljšano besedišče in ustreznejšo rabo besed, popravi pa tudi slovnične napake, so v obrazložitvi zapisali organizatorji.

Platforma po potrebi preoblikuje celoten stavek in ga umesti v kontekst besedila. "Samo v prvih treh mesecih, odkar je ekipa rešitev ponudila trgu, je zaposlenim v akademskih krogih prodala za več kot 30.000 evrov licenc. Trenutno štejejo več kot 3000 aktivnih uporabnikov. Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki za umetno inteligenco, jezikovne tehnologije oz. naravne obdelave jezikov ter razvoj programske opreme," so dodali.

V finale so se uvrstila še zagonska podjetja Evegreen, ki razvija v celoti biološko razgradljive in naravi prijazne materiale na osnovi organskih odpadkov, Influee, ki razvija platformo, na kateri lahko podjetja na enem mestu najdejo ustvarjalce vsebin in vplivneže za svoje občinstvo, Grid instruments, ki razvija sistem Gridscope, ki elektrodistribucijskim podjetjem omogoča dobro poznavanje omrežja ter posledično premišljeno načrtovanje razširitve in okrepitve svoje infrastruktur, ter Mouzen, ki je razvilo ergonomični pripomoček, ki med delom z računalnikom optimizira položaj roke, s tem pa zmanjša napetost v zapestju in ramenih.

Ocenjevalno komisijo so letos sestavljali podjetnik in profesor na Stanfordu Jure Leskovec, soustanovitelj več globalnih tehnoloških podjetij Tomaž Štolfa, soustanovitelj Malih junakov Mic Melanšak, investitor, podjetnik, raziskovalec in profesor Aleš Pustovrh ter direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

Komisija je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih: uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

Izbor je projekt deležnikov slovenskega startup ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva. Glavni organizator projekta je Start:up Slovenija, soorganizatorji in sofinancerji pa Slovenski podjetniški sklad, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj.