Podjetja 19.5.2020 15:21

Mineva 440 let od ustanovitve Kobilarne Lipica

Lipica, 19. maja - Danes mineva 440 let od začetka zgodbe o Kobilarni Lipica in lipicancu. 19. maja 1580 je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, kupil lipiško posestvo od tržaškega škofa. Ta dan zato štejejo kot dan ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj.

Lipica.
Kobilarna Lipica, lipicanci.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Spomin nanj skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije vsako leto obeležimo z Dnevom lipicanca, letos pa bo praznovanje nekoliko drugačno, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

V jubilejnem letu 2020 so ob praznovanju 440-letnice Kobilarne Lipica pripravljali veliko dogodkov. Največji je bil predviden v nedeljo, 24. maja, vendar ga bodo predvidoma pripravili v kasnejših mesecih in ga mogoče združili s tradicionalnim Dnevom Kobilarne Lipica v septembru.

Direktor Kobilarne Lipica Matej Oset je ob današnji obletnici dejal: "V teh dneh pa veselimo vsakega obiskovalca, ki s svojim obiskom da Lipici novo spodbudo in piše zgodbo njene prihodnosti - s svojimi osebnimi ali družinskimi doživetji, vtisi, ki preko objav na družabnih omrežjih obkrožijo svet, in pozitivnimi odzivi, naj Lipica svoje poslanstvo nadaljuje še naslednjih 440 let."

Prav brez obeležitve visokega jubileja vendarle ne bo šlo. Posestvo Lipice z več kot 300 lipicanci in več kot 300 hektari zelenih površin je znova odprto za obiskovalce. Zdaj je čas za dan z lipicanci. V Lipici se vsako uro dogaja kaj zanimivega, zato vabilo v kobilarno prav posebej velja v soboto.

Pripravljajo namreč Dan z lipicanci, ko lahko obiskovalci pobližje spoznajo lipicance, aktivno doživijo najlepše kotičke lipiške posestva in vse, kar se v Lipici v teh dneh dogaja. Dan začenjajo s spustom lipicanskih kobil na pašnike, ki pomeni enega najlepših prizorov v Lipici. Pokazali bodo še vožnjo vpreg in podkovanje konj, pripravili stik z lipicancem in zgodbe najlepšega hleva Velbance ter drugih delov lipiškega posestva.