Turizem 18.5.2020 11:53

Na slovenskih turističnih kmetijah še zadržani

Logarska dolina/Cerklje na Gorenjskem, 18. maja - Na turističnih kmetijah po državi, kjer lahko od danes znova sprejemajo goste, so za zdaj še zadržani. Večina kmetij je ob razglasitvi epidemije doživela številne odpovedi rezervacij domačih in tujih gostov. Številni so se tako odločili, da bodo goste začeli sprejemati junija, nekaj pa jih je že odprtih, a gostov še nimajo.

Cerkno.
Turistična kmetija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na turistični kmetiji Češnjice v Cerkljah na Gorenjskem so svoja vrata že odprli, vendar gostov za zdaj nimajo, pa tudi posebnega povpraševanja še ni, je za STA danes povedal lastnik kmetije Janko Rebernik.

Turistična kmetija Urška na Stranicah v zreški občini bo prve goste sprejela v četrtek. Kot je za STA povedala lastnica kmetije Urška Topolšek, imajo precej rezervacij, vse goste pa sprejemajo po predhodnem naročilu. "Zelo veliko povpraševanja je po elektronski pošti in mobilnem telefonu, tudi nemški gostje se zanimajo, kdaj odpremo," je dejala Topolškova.

Na kmetiji Urška imajo 18 postelj. Gostov, ki bi radi prišli samo na kosilo, do nadaljnjega ne bodo sprejemali, saj želijo nastanitvenim gostom omogočiti dovolj varnostne razdalje in dobro počutje. Glede zaščitne opreme je pojasnila, da so nekaj zaščitnih mask zašili sami, nekaj so jih imeli na zalogi, razkužila pa bodo prejeli od občinskega štaba Civilne zaščite Zreče.

Na turistični kmetiji Lenart v Logarski dolini so se odločili, da bodo vrata za goste odprli 10. junija. Za takrat so namreč prejeli dve rezervaciji, je za STA povedal lastnik kmetije Avgust Lenart. Na svoji kmetiji, ki ima ekološki status s ponudbo doma ali na bližnjih kmetijah pridelanih produktov, lahko sicer sprejmejo do 18 gostov. Takoj ko bodo kmetijo znova odprli, bodo zagotovili dovolj zaščitne opreme, je še dejal Lenart.

Ker za zdaj ni povpraševanja gostov, bo kmetija Gradišnik iz Matkovega kota pri Logarski dolini za goste odprta od 1. junija. Za poletje imajo nekaj rezervacij, rezervacije gostov iz Nizozemske in Anglije, ki so jih imeli za ta mesec, pa so odpovedane, je za STA povedala lastnica kmetije Breda Gradišnik. Na tej kmetiji lahko sprejmejo 12 gostov, za vse zaposlene bodo imeli dovolj zaščitne opreme.

Tudi turistična kmetija Juvanija bo prve goste sprejela junija, saj imajo za takrat nekaj rezervacij domačih gostov. Nabava zaščitne opreme še poteka, na kmetiji, ki stoji na začetku Logarske doline, pa imajo štiri sobe z 10 posteljami, je za STA povedal lastnik kmetije Jože Mlačnik.