Turizem 17.5.2020 8:20

Občina Kozje bo junija odprla nastanitvene zmogljivosti na gradu Podsreda

Kozje, 17. maja - Občina Kozje čaka uporabno dovoljenje za nove nastanitvene zmogljivosti na gradu Podsreda. Otvoritev novih grajskih apartmajev in sob je načrtovana za 25. junij, je za STA povedala županja Kozjega Milenca Krajnc, ki je vrednost naložbe ocenila na 192.000 evrov.

Podsreda.
Grad Podsreda.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prve nočitve bo možno rezervirati na spletnih straneh gradu Podsreda po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa.

Občina Kozje je z namenom povečanja števila domačih in tujih gostov, predvsem tistih, ki jih zanimajo kulturna dediščina, ohranjena narava, mir in sprostitev, ob koncu leta 2019 pristopila k ureditvi prenočitvenih kapacitet v spodnjem gospodarskem poslopju gradu Podsreda.

Gre za inovativen turistični produkt na tem območju, ki se navezuje na povezovanje narave in kulture ter v posebno okolje gradu prinaša 15 novih namestitev. V sklopu projekta so v obstoječih prostorih, v katerih so že bila izvedena groba gradbena dela, opremili tri apartmaje in tri sobe. Pred tem so v prostorih izvedli še zaključna gradbena dela, ki so obsegala finalne obdelave tlakov, sten in stropov.

Sobe so po pojasnilih občine sodobno in stilsko opremljene, na stenah okrašene s pravimi glasbenimi inštrumenti in stenskimi poslikavami. Glasbilu ustrezno bodo posamezno sobo tudi poimenovali.

Na gradu Podsreda so v zadnjem času med drugim tudi na novo prekrili del strehe, zamenjali stavbno pohištvo, uredili dovozno pot in grad prilagodili potrebam invalidov. Prav tako so vzpostavili sistem avdio vodenja. Na novo je bila urejena tudi osvetlitev, novo podobo je dobila še črna kuhinja. Skupna vrednost del je znašala 718.000 evrov, večina denarja je bila iz evropskih sredstev.